17 apr. 2013

Dragă Apolodor,


           Tu nu ești un pinguin. Tu ești o creatură poetică, iar cartea despre tine nu e un manual de geografie. Dar ce să-i faci?! N-am putut rezista să nu te citim cu harta în față! Una se obișnuiește acum tot mai mult cu numele continentelor, ale oceanelor, se familiarizează cu globul pământesc și cu atlasul, așa încât ne-a plăcut tare mult să marcăm și noi, după fiecare lectură, locurile pe unde ai fost!

 
A citit câteva pagini din carte singură, un exercițiu bun pentru cineva care, de pe acum, se documentează intens pentru o călătorie adevărată în jurul lumii. Doar le-am mărit pentru ea, ca să nu-i obosească ochișorii.

Dragă Apolodor, cronicarul călătoriei tale se plânge mereu că jurnalul aventurilor tale prin lume e distrus, pierdut, fragmentar, pătat. Dar nu spun nimic despre un album cu fotografii ale locurilor pe unde te-a purtat dorul de frații tăi din Labrador. Totuși, Una știe sigur că el a existat și iată, l-a reconstituit. A ales câte-o imagine pentru fiecare capitol și-a scris frumos, cu litere mari și clare, ce reprezintă. A pus toate imaginile într-un album pe care l-a completat pe măsură ce-am citit prima ”Carte cu Apolodor”. Acum îl răsfoim când recitim, îl desfacem și-l refacem când vrem să ne amintim aventurile tale fără să avem cartea în față.
 
 

 
Una a risipit cărțile poștale confecționate de noi pe harta mare a lumii, să vadă cum ai sărit de pe un continent pe altul, dintr-o emisferă în altă și crede-mă, se descurcă tot mai bine cu noțiunile astea. Nu-i nicio grabă să le rețină, n-o întreb dacă le-a memorat sau nu, încercăm numai să folosim des termenii în timpul lecturii și-al jocurilor.

Ce crezi, e de acum pregătită Una să ia continentele la rând, unul câte unul, ca să afle mai multe despre lumea asta mare?

9 comentarii:

  1. Draga Una, iti raspunde nu Apolodor, ci un spiridus cu urechile suficient de lungi pentru a-i auzi gandurile:
    Da, Apolodor este foarte, foarte mandru de salturile tale de pe un continent, pe altul, de felul in care ti-ai ordonat cunostintele ce iata, incep sa se transforme in mugurasi.
    Sa nu uiti sa ii mai scrii - el cu asta se hraneste, cu scrisorele de la copilasi. Mmmmm, tare-i mai plac!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu siguranta ca Una este pregatita pentru orice.Intrebarea este alta:este mama Unei pregatita pentru avalansa de intrebari ce sta sa se rostogoleasca tooooooooocamai pana la capatul pamantului?
    Si nu este singura intrebare adresata mamei.
    Felicitari!Si Unei si mamei dar si lui Petru(ca va lasa sa sariti!).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmmm... Mama unei nu e niciodata pe deplin pregatita pentru cat de repede creste Una, pentru cat de mult vorbeste&intreaba Una. :)) Vestea buna e ca Una e o fetita rabdatoare si intelegatoarea, imi da timp sa ma adun, ma mai si incurajeaza sa tin pasul. :))

      Ștergere
  3. Andru, nu pui o lista cu imaginile, de unde sa le imprimam si noi? Si eu ma pregatesc de Apolodor, cu S. si Izabela, dar inca mi se pare un pic complicat. Varianta audio i-ai pus-o? Este cea a Adei Milea (eu asa l-am descoperit pe Apolodor) si o carte audio nou aparuta. Felicitari pentru calatorie. Nu prea mai comand eu carti, dar la Apolodor nu m-am abtinut si am luat o comanda intreaga de la Elefant in principal pentru el :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am printat doua pdf.-uri cu pozele, sunt imagini furate de pe net, m-am cam jenat sa le ofer ca si cum ar fi muncite de mine. :)) Dar daca te ajuta, uite linkuri:
      1. https://docs.google.com/file/d/0By5KpmR_6ia_RjFlQWxLelNOVmc/edit
      2. https://docs.google.com/file/d/0By5KpmR_6ia_LWdIME5DUnI3NVk/edit

      Daca vrei pozele nemodificate, iti trimit cu mare drag fisierul, numai sa am o adresa de email!

      Ștergere
  4. A, si mi-am mai amintit o ceva, o idee pe care eu am abandonat-o cu Una: cautasem imaginile si ma gandeam ca ar fi faine lipite pe cartoane respectand codul de culori Montessori pentru continente. Dupa aceea ar fi fost usor de grupat pe continente etc.

    Dar Una n-a avut rabdare, nici nu e prea... Montessori de felul ei! I s-a parut mai ok sa facem albumul foto si asa a ramas. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Andru, poate ca Una e mai montessoriana decat crezi :))) Si in Montessori se lucreaza cu albume foto, chiar pe activitati de acest gen, dar si pe citire etc.
    E o fetita foarte isteata si intuitiva si e foarte bine ca o lasi pe ea sa dea tonul.
    Semneaza "spiridusul".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daraga spiridusule, tare-i adevarat ce spui! E limpede: nu-s eu destul de montessoriana! :)) Si pana la urma, de ce-as vrea sa poarte toate cate-un nume? Suntem. E bine. :)

      Ștergere