4 apr. 2013

Veverițele și optimismul


Veverițele și optimismul” (editura Girasol), o carte scrisă de José Morán și ilustrată de Ulises Wensell, e o carte frumoasă. Tipărită îngrijit, pe hârtie de bună calitate, legată solid, e un obiect pe care-l răsfoiești cu plăcere.


Cartea e parte dintr-o colecție intitulată Valorile mele” în care am mai văzut titluri legate de generozitate, toleranță sau solidaritate. Teme mari, fiecare dintre ele prinsă într-o poveste în care apare un animal (elefantul, tigrul, ursul polar). Mie combinația mi-a sunat foarte bine și-am citit pentru prima oară cartea cu așteptări mari, mari de tot. Poate de aceea am și simțit că ceva lipsește – nu știu să spun ce, oi fi doar eu cârcotașă?...

Povestea e simplă: avem două veverițe, Cata și Lina – una mereu optimistă, cealaltă mereu pesimistă. Trec cu greu peste iarnă pentru că uită unde și-au îngropat proviziile. Dar când, primăvara, văd cum răsar copaci tineri în pădure, își dau seama că proviziile lor au rodit și că da, viața e frumoasă și merită trăită cu o atitudine pozitivă.



Fetițe veverițe

De când am văzut titlul cărții acesteia, mi-am spus că trebuie s-o avem: dulcea mea Una e o veveriță pesimistă veselă, activă, curioasă, vorbăreață muuult peste puterea mea de a asculta și răspunde, dar și reticentă când vine vorba de nou, gata să imagineze orice catastrofă, speriată că nu se va descurca/nu poate/nu știe etc.

Cu Una am citit de câteva ori cartea – n-a entuziasmat-o, dar nici n-a refuzat-o atunci când i-am propus s-o recitim. Scrisul e destul de mare, de odihnitor pentru ochi mici, așa că s-a implicat serios în partea de lectură.



Speram să primesc mai multe întrebări legate de atitudinea celor două veverițe dar Una a fost neobișnuit de reținută. Am încercat să încropim două veverițe-marionete pentru joc de rol, dar Una s-a plictisit repede de partea de pictat/uscat/decupat și ne-am jucat fără ele.

Ce-a ieșit bun de aici? Faptul că și-a verbalizat temerile, e conștientă de ele dar deocamdată ne-am oprit aici. Probabil că mai e nevoie de multă, multă joacă până să apară și soluțiile salvatoare, mecanismele care să-i dea Unei putere atunci când are nevoie.

Băieți vevereți

            Petru a răsfoit cartea odată cu noi sau în orele când lipsea Una. Am citit împreună imaginile și-i place mult să te asculte povestind. Avem o singură figurină în formă de veveriță așa că ne-am jucat cu aceea, a ascuns-o printre ghinde, a hrănit-o până i-am pierdut urma prin casă.


            Una peste alta, cartea nu e de lepădat. Chiar de la 3 anișori cred că poate fi citită fără probleme iar finalul primăvăratic, optimist al poveștii te încarcă, spun eu, cu multă energie pozitivă.


10 comentarii:

  1. Ce carte frumoasa! Mi-ar placea sa o avem si noi... si ce multe ghinde aveti...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e o carte tare frumoasa. :) Iar ghinde adunam toamna ca apucatii, nici eu nu pot sa le resist, nici Una! :))

      Ștergere
  2. Si eu am ramas dezamagita de aceste carti :( Am patit la fel ca tine, m-a atras titlul si ilustratiile, care sunt superbe, insa povestea... Noi am cumparat toata seria. Textul imi da senzatia de neinspiratie ( cred ca si eu as fi scris mai frumos).
    Stii cum e, pana la urma conteaza rezultatul, daca Una a reusit sa-si identifice trairile e mare lucru, inseamna ca aceasta carte si-a atins scopul :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci nu-s eu defecta, chiar e ceva legat de poveste! Parca prea exagerate sunt personajele - veverita optimista mi se pare de-a dreptul nesabuita, iar cea pesimista - cu totul neverosimila. Si toate salturile mortale, se crispa Una de fiecare data cand auzea de "mortalul" asta in text...

      N-a facut cartea tot ce asteptam de la ea, dar, asa cum spui, macar a/am incercat! :)

      Ștergere
    2. Sa vezi ce m-am blocat eu cand i-am citit prima data povestea lui David :)) Asa mi s-a parut si mie, ca povestea e trasa de par, ca sa nu mai zic de vocabular. Pacat de carte, e tare frumoasa. E in genul celor de la InfoDar. Eu am ales sa improvizez pe baza imaginilor :)

      Ștergere
    3. Da, chiar ma gandeam mai devreme ca Petru a fost mai castigat din lectura asta, pentru ca el a foit paginile cum a vrut, a vazut imaginile, si-a facut de lucru cu ghindele acelea. Si a fost scutit de toate "salturile mortale"!

      Ștergere
  3. Imi place mesajul cartii. Cred ca i-ar prinde bine si Elenei mele, fiindca la fel ca si Una, se teme de tot ce e nou. De eva vreme imi tot repeta faptul ca ea nu vrea sa mearga la scoala fiindca nu stie sa scrie si n-o sa poata invata niciodata. Nu stiu de unde ii vin ideile astea ca n-o streseaza nimeni cu scrisul.
    Foarte frumos s-a jucat Petru, si Mariei ii place tare mult sa sa se joace cu lucruri mici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pentru mine e mare mister de unde vin temerile astea... Eu cred ca suntem destul de relaxati in preajma Unei, nu-i stabilim niciodata termene/standard si totusi...

      Ștergere
  4. Nu stiam de colectia asta, pare interesanta, dar daca povestea e slabuta, cred ca strica tot :-( Insa imi place ideea si imi plac valorile abordate de toata colectia, asa ca le-am pus si eu in wishlistul de pe elefant :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt in continuare cucerita de ideea colectiei asteia, mi se pare foarte faina. Povestioara cu veverite e asa si-asa, parca finalul mai rascumpara din stangacii - are si Una niste sensibilitati speciale legate de subiect, de limbaj, poate nu e taman ce ne trebuia noua...

      Ștergere