11 iul. 2013

Sărbătoare la castel


           La drept vorbind, nu e un castel. Dar e locul cel mai aproape de atmosfera medievală la care avem, deocamdată, acces. Așa încât acesta a fost locul pe care domnița l-a ales pentru a sărbători. Ce sărbătorim? Faptul că draga mamei dragă a terminat de citit o carte maaare, mare de tot! E vorba despre ”20 de povești alese, apărută la editura Girasol.


            I-a luat Unei ceva timp să-i vină de hac. A citit, de regulă, câte-o poveste pe zi. Au fost zile când a vrut să citească altceva și atunci volumul a stat cuminte pe raft, au fost zile în care n-a vrut să citească deloc și atunci toate cărțile au stat cumințele pe raft, așteptând să fie căutate, dorite, trezite din somn.

            Domnița a scris invitațiile singurică. Nu i-a mai ajuns energia să scrie când și unde va avea loc picnicul festiv dar a avut grijă să spună ea lucrul acesta în momentul în care, emoționată foc, a înmânat invitațiile.

 
            Am vrut ca ziua picnicului să fie specială de dimineață. Așa încât, de cum a deschis ochii, o găsit o rochiță nouă așteptând-o pe umeraș. A primit cărți noi și-am ales ce vom citi împreună în zilele următoare.


            În prima parte a dimineții ne-am jucat cu 20 de bilețele colorate amestecate într-un borcan. Pe fiecare bucățică de hărtie am scris câte-o poruncă și-am încercat să includ, de fiecare dată, un 20, ca să ne amintim mereu titlul cărții pe care o sărbătorim:

Primește 20 de pupici de la mama!

Clădește un turn din 20 de cărți!

Scrie numărul 20 folosind eșarfe!

Adună 20 de bile colorate într-un coș!
 
Deschide o carte la pagina 20 și citește primul cuvânt de pe pagină!

Gătește-te folosind 20 de accesorii!
 
Află care este a 20-a literă a alfabetului!

Toarnă câte 20 de mililitri de apă în ghiveciul fiecărei flori din casă!

Ține-ți respirația timp de 20 de secunde!

Fă 20 de pași de uriaș! Etc.

Ne-am întâlnit apoi cu prietenii de joacă ai Unei și în curtea mare a mănăstirii Zamca am sărbătorit. A fost un picnic simplu de tot, de dimineață: petrecăreții au mâncat fructe și biscuiți și au băut apă plată. Bebelușii au dormit, toddlerii au tropăit, copiii mai măricei au făcut ce fac de obicei, s-au jucat, au râs, au alergat.
 
 
             Într-o curte veche de 400 de ani au râs copii frumoși iar mămicile au povestit de-ale lor, la umbra unor brazi care, cu siguranță, vor mai auzi de acum multe.

 

2 comentarii:

  1. ce frumos! felicitari! la mai multe povesti si sarbatori!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim, Alexandra! Incercam sa facem vacanta aceasta memorabilia, asa cum putem! :)

      Ștergere