15 aug. 2013

Marile legende medievale


          ”De cartea asta m-am îndrăgostit”, a spus Una după ce a răsfoit pentru prima dată ”Marile legende medievale” (Corint, 2009). Și eu m-am îndrăgostit de volumul acesta splendid, ilustrat de Adria Fruitos și tradus din spaniolă de Mirella Acsente.


Căutam pentru Una tocmai asta – adaptări ale marilor legende medievale și am primit mai mult decât atât: am primit un volum impecabil. Coperta e groasă, cartonată, paginile sunt din hârtie lucioasă iar în ilustrații regăsești spiritul unei lumi de mult apuse.


Prima copertă e decupată astfel încât să sugereze intrarea în poveste, alături de personaje. Și dacă tot te-ai strecurat, ca cititor, alături de Parsifal, Roland, Romeo și Julieta, Tristan și Isolda, Robin Hood și cavalerii mesei rotunde, atunci primești de la însuși regele Arthur un certificat de membru în Ordinul Cavalerilor Cititori ai Legendelor Medievale. Una încă nu-și citește poveștile acestea singură, așa încât a ales să nu-și treacă, încă, numele pe certificat. Mai că mi-aș însuși eu documentul, într-atât îmi place să deschid cartea asta!


Fiecare text are în jur de 8-10 pagini, e deci rezonabil de lung. Înainte de povestea propriu-zisă, editorii au adăugat o casetă cu informații despre originea legendei, informații pe care eu le mai selectez pe alocuri, le prelucrez astfel încât să nu-i încarc prea mult Unei urechile cu detalii care o depășesc.


Legendele în sine sunt narate curgător și plastic. Poate că unele amănunte lipsesc (mai ales că vorbim despre adaptări ale unor texte ample și stufoase), poate că se mai strecoară, pe ici, pe acolo, lungimi pe care eu le simt inutile, însă toate astea sunt mărunțișuri care nu știrbesc din frumusețea acestui volum elegant.



La final, pe două pagini, ilustratorul a adăugat, în medalioane rotunde, portretele personajelor principale ale fiecărei legende, respectiv ”Tablouri de legendă” – alte două pagini pe care se găsesc miniaturi reprezentative pentru fiecare poveste: munții acoperiți cu zăpadă din ”Parsifal”, regatul fără întoarcere din ”Lancelot”, Roncesvalles din ”Cântecul lui Roland”, Verona din ”Romeo și Julieta”, castelul Nibelungilor etc.

Nu e carte care să ne pregătească mai bine pentru Festivalul de Artă Medievală care a început zilele acestea și pe care Una îl aștepta cu atâta nerăbdare!

2 comentarii:

  1. La cata pasiune si nerabdare razbate din postarea ta, trebuie sa fi asteptat cu sufletul la gura data de 15 august!
    Tot ce va pot uita este sa savurati la maxim fiecare minutel!

    RăspundețiȘtergere