14 iul. 2014

Portalul magic



            Una va împlini 7 ani în august și citește, acum, la finalul clasei pregătitoare, destul de cursiv. N-a făcut încă trecerea spre cititul silențios (de asta ne ocupăm vara aceasta), cred că abia după aceea lucrurile vor deveni cu mult mai simple pentru ea. În orice caz, ne-am stabilit o rutină – citește pentru mine zilnic, aproximativ 10 minute (de obicei o poveste sau o cărticică scurtă), iar de când a început vacanța a crescut și timpul pentru citit împreună la 15-20 minute. În afara acestor 15 minute, e liberă să citească orice, oricât și oricând, atunci nu-i supraveghez deloc lectura și nici nu-i corectez eventualele erori.
            Pașii pe care i-am parcurs până acum s-au legat, cred eu, frumos: am început cu un cuvânt pe zi, apoi am citit o fabulă pe zi, apoi cărticele simple cu autocolante sau cu pictograme (de la editura Gama, Girasol sau Teora). Am trecut, ușurel, la povești un pic mai ample, fără pictograme. Întâlnirea cu ”Magic Lilli” sau cu ”țelul vrăjitoarei”, lecturile din enciclopediile de la editura Aquila 93 au pregătit-o pentru pasul următor: colecția Portalul magic” Paralela 45.


Destinată elevilor din clasele primare, colecția include nenumărate povești (dintre care 8 volume apar în planul editorial al celor de la Paralela 45) scrise de Mary Pope Osborne, traduse și adaptate de Bogdan Chircea. Eroii celor 8 cărticele sunt Jack și Annie, care descoperă, într-un copac, o căsuță secretă, ticsită cu cărți. Fiecare volum deschis îi poartă într-o călătorie nouă în timp și spațiu.




De ce i se potrivesc acum Unei aceste volume? Întâi, pentru că textul e împărțit în capitole scurte, include mult dialog ușor de urmărit, iar mărimea literelor e odihnitoare pentru ochi, deși se apropie mai mult de acel Times New Roman 12 cu care suntem noi obișnuiți.


Apoi, paginile sunt ticsite de aventuri, iar eroii sunt copii. Asta vrem, întâmplări care să ne țină cu sufletul la gură, ca să uităm că cititul e treabă grea și serioasă. Cărțile sunt ilustrate (pot numai să-mi imaginez cât de frumoase ar fi fost aceleași ilustrații colorate), subțirele (au fiecare câte 64 de pagini), iar prețul mi se pare extrem de bun (9 lei pe site-ul editurii, dar le puteți găsi la preț redus și în librăriile online: elefant.ro, libris.ro).



            Copiii voștri ce mai citesc în vacanță? M-aș bucura să ne povestiți ce cărți îi încântă!

8 comentarii:

  1. Habarnam in orasul soarelui, Marry Poppins si Uriasul cel prietenos...Cam asta a luat cu ea la tara. Dar inca nu citeste singura (6 ani), ii citeste bunica :) Multumim pentru recomandari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gând la gând cu bucurie: ”Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor sai” recitim si noi acum! O sa-i propun si eu ”Mary Poppins” dupa aceea.

      Ștergere
    2. Si noi am cumparat cartile Portalul Magic, inca nu ne-am apucat de citit. Sper sa nu se opreasca aici cu editarea lor, nr. 9 e cu delfini!
      Balada capsunilor fara culoare, Calatoriile catelusului Vincas in jurul lumii, Poveste din padurea zanelor, Olmio, Printul furnicilor au fost foarte apreciate de fete:)
      Ce avem in plan sa parcurgem in vara: Pippi Sosetica, Printesa pirat - Portia, Printesa pirat - Pandora, Aventurile lui Cepelica, Povestea unchiului Shelby despre Lafcadio, leul care nu s-a lasat pagubas.

      Ștergere
    3. Alina, o sa caut si eu titlurile astea, multumesc pentru idei! "Balada capsunilor fara culoare" a prins si la noi excelent, pe Vincas insa l-a lasat Una neterminat pe la jumatate. Din pacate, fiindca mie imi placea cartea!

      Ștergere
    4. Alina, i-am citit si Unei "Poveste din padurea zanelor" si i-a placut mult! Inutil sa mai spun ca "Olmio" e pe drum, asteptam curierul sa ni-l aduca! :)) Iti multumim mult ca ne-ai scris despre ele!

      Ștergere
    5. Ma bucur tare mult ca v-a placut! De curand am citit si Poveste japoneza - Catinca Oprea si ne-a placut tare!

      Ștergere
    6. Am trecut cartea in wishlist! :)

      Ștergere
  2. nu-mi venea să cred că mă voi reuni vreodată cu fostul meu iubit, eram atât de traumatizat, rămânând singur, fără corpul care să rămână lângă mine și să fiu cu mine, dar am fost atât de norocos într-o anumită zi să întâlnesc acest lucru dr. puternic, vrăjitor Dr Wight, după ce i-a spus despre situația mea, a făcut tot posibilul uman ca să vadă că iubitul meu se întoarce la mine, într-adevăr, după ce a lansat vraja, fostul meu iubit a revenit la mine mai puțin de 48 de ore, a venit fostul meu iubit înapoi, implorându-mă că nu mă va mai părăsi niciodată, 3 luni mai târziu ne-am logodit și ne-am căsătorit, dacă aveți aceeași situație, contactați-l pe dr. wight, pe e-mailul său: wightmagicmaster@gmail.com. mulțumesc foarte mult, domnule, că mi-ați readus fostul iubit înapoi, adresa de e-mail a lui: wightmagicmaster@gmail.com.

    WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere