14 mai 2013

Semne de carte


            Aseară, eu și Petru am adormit înaintea Unei. Ea a rămas trează, citind. A auzit-o tatăl ei când și-a terminat cartea și a închis lumina. Zic deci că e un moment bun să vă arăt ce mai citește copila mea.

            A atacat cu entuziasm colecția pentru începători de la editura Gama, ”Învăț să citesc”.
 
 
Sunt cărți subțirele și colorate, cu text doar pe pagina din stânga. Hârtia e lucioasă, de foarte bună calitate dar s-a și făcut puțină economie, de vreme ce lipsește pagina de gardă. Eu am mereu senzația că e cartea ne-gata din cauza asta, Una însă nici n-a observat. Cam așa arată volumașele în interior:
 

            Adaptarea textelor s-a făcut… rezonabil. Poate că unele fraze sunt prea lungi? Poate că unele cuvinte sunt prea lungi pentru un începător? În orice caz, nu le-aș recomanda unui începător adevărat, unui copil care abia acum silabisește. Problema Unei a fost cu volumele pe care le cunoștea deja. La ”Vrăjitorul din Oz”, spre exemplu, a comentat mereu că lipsesc episoade, că au apărut mici detalii care nu existau în volumul original și brusc, i s-a făcut dor de cartea ei mare!


I-am explicat că ea citește acum cărțile pentru nivelul 1 și și-a pus în minte să le parcurgă pe toate, ca să poată trece la nivelul 2.
 
Ce nu știe Una e că, într-un fel, deja a ajuns la nivelul 2, de vreme ce citim și o carte de la editura Girasol, 20 de povești alese”, apărut în colecția ”Știu să citesc”.

 

E un volum de dimensiuni mai mari decât cele de la Gama, dar extrem de comod de ținut în mână. Coperta e broșată și hârtia, iarăși, de excelentă calitate. Fontul e mare, poate mai mare decât i-ar fi trebuit acum Unei, dar pagina e luminoasă din cauza textului aerisit și a ilustrațiilor pastelate. Textele alese sunt unele pe care Una nu le cunoștea, de aceea descoperirea prin lectură e completă.


 
Două, trei reprize de lectură a câte 10-15 minute sunt de acum zilnice. De obicei, nu stau lângă ea decât la lectura de seară. Îmi citește ea mie și văd că de acum reușește să mă și adoarmă!

6 comentarii:

  1. Felicitari din tot sufletul, dragele noastre! Si multumim pentru recomandari - pe cele de la Gama le puricam si noi in acest moment, dar imi place mult si cea de la Girasol.
    Va pupicam mult, ce scumpica e Una, draga de ea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim asa de mult, Camelia! Una a cam fugit de carticelele de la Gama pentru ca s-a ferit in general de orice nu putea citit in intregime, intr-o sedinta de citit. Acum, in vacanta, a dat gata o cartulie in tren si de atunci le tot cere.

      Sa aveti si voi spor la citit! Si somn mai lin ca al nostru, daca-mi dai voie sa spun asta! :)) Una ne adoarme, Petru ne trezeste!

      Ștergere
  2. Peste ani,amandoua veti privi aceste postari traind senzatii diferite pe care le veti povesti la momentul oportun.
    Toate aceste insemnari pot starni in privitori un melanj de sentimente.Cine a purtat(rational si asumat) un pruncut in viscere,freamata.Cine empatizeaza cu cele relatate simte o protectie si o imbratisare ocrotitoare ce razbate pe toate continentele.
    Ei!asa simt eu acum!
    Iar pentru aceasta stare,va multumesc!Amandurora!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ioana, iti multumesc mult pentru cuvintele tale... Daca putinul nostru a rezonat asa de profund in sufletul tau, e pentru ca tu deja esti un om extrem de frumos si de echilibrat. Ma bucur mult ca-ti faci timp sa ne citesti!

      Ștergere