16 mai 2013

Păsări IV: Rățușca cea urâtă


Povestea
            Povestea lui Hans Christian Andersen vă e cunoscută, cu siguranță: o rață clocește un ou de lebădă. Diferită de ceilalți pui, lebăda devine țușca cea urâtă” – e mai mare decât ceilalți boboci, are puful gri-brun, lipsit de strălucire. Alungat, respins, neînțeles, puiul de lebădă petrece o primă iarnă cumplită la capătul căreia trăiește o apoteoză: penajul îi devine alb imaculat, își regăsește semenii, e în sfârșit acceptat și admirat.

            E o poveste perfectă pentru această perioadă a anului – cartea descrie o primăvară glorioasă (ce-i drept, în răspăr cu vremea de afară – primăvara noastră s-a consumat așa de grăbit, că aproape n-am simțit-o).

            Una avea încă ceva amintiri ale unei puneri în scenă a poveștii văzute anul trecut și a acceptat cu jumătate de gură să citim cartea – se temea că nu va suporta partea de la început, pe care  atunci o trăise tare intens, cu strângere de inimă. Așadar, dacă începeți să citiți această poveste cu un copil mai/foarte sensibil, poate e bine să începeți cu finalul cărții, să faceți o lectură rapidă a imaginilor pentru ca cel mic să nu fie prea tulburat de episoadele dramatice de la început.

Cartea

 
            Noi am citit o adaptare a poveștii lui Andersen scrisă de Stephen Mitchell și apărută la editura Vellant în condiții grafice excepționale. E o carte mare, superbă, ilustrată desăvârșit de Steve Johnson și de Lou Fancher, lucrată cu o grijă evidentă pentru detaliu.
 
 
Nici textului nu-i găsesc nici un cusur, e curgător și limpede, fidel poveștii și filonului ei dramatic. Raportat la calitatea cărții, prețul afișat de editură este, vă asigur, simbolic.
 

 
            Am citit și recitit cu plăcere volumul, Una l-a plimbat și la iarbă verde de câteva ori. De fiecare dată a găsit lucruri noi de remarcat – felul în care mama rață, o mama adoptivă, își apără puiul, atitudinea stupidă a găinii, care crede că lumea se reduce doar la ceea ce a cunoscut ea, imaginile cu ouăle care eclozează și de aici discuții despre ciclul evolutiv al unei păsări etc.


 
 
Un puzzle

            Printr-o întâmplare norocoasă, am descoperit acest puzzle superb pe naturedetectives.org. S-ar putea numi chiar ”Rățușca cea urâtă”, într-atât de bine se potrivește poveștii noastre. Am printat totul pe o coală de carton de dimensiuni A3 și nu mă pot abține să nu vă arăt imaginea înainte să fie ciopârțită:
 
 
 
Un material de citit pentru Una

            Și-a încercat și Una puterile cu volumul mare dar cartea noastră e prea lungă pentru ca ea s-o poată citi singură dintr-un foc. De aceea i-am pregătit și un material mai scurt, de parcurs într-o ”sesiune” de lectură. Informații despre lebede (cele mai multe traduse de aici) și multe imagini care să-i arate păsările acestea magnifice în mediul lor. Am printat câte două slide-uri pe o pagină A4, am tăiat&am legat paginile ca să formez o cărticică ușor de răsfoit.



 
Ciclul evolutiv al unei păsări

            După ce citiserăm povestea lui Andersen și toate informațiile despre lebede, lucrurile nu erau greu de pus cap la cap. Una a decupat & lipit această fișă, în chip de recapitulare:
 
 

 

12 comentarii:

  1. Andru, lectia voastra este fabuloasa - si eu m-am indragostit de editura Vellant (in urma recomandarilor facute de tine), iar cartea de fata nu face decat sa ma convinga inca o data de calitatea cartilor lor.
    Multumim mult pentru toate recomandarile, sunt superbe toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E adevarat ca cei de la Vellant au un portofoliu extraordionar - sunt carti asa de speciale si editate impecabil. Daca iubesti cartile frumoase, n-ai cum sa nu te simti rasfatat de volumele lor. Abia astept sa creasca Una, sa fie pregatita pentru volumele de basme, au ei o colectie care se numeste "Pasarea maiastra" si care e iarasi nemaipomenita. Am ascuns cartile deocamdata, ma rasfat numai eu cu ele! :))

      Ștergere
  2. superba carte si minunate activitatile voastre!
    da, despre editura Vellant si eu am auzit tot de la voi cand ati vorbit despre baietelul mancator de carti :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartea e grozava, o citesc si eu cu tot atata placere cat Una! :)

      Ștergere
  3. Tema voastra de astazi este.......la fel de frumoasa ce cea de ieri,ca cea de alaltaieri ,ca cea de........
    Eu am o bucata de vreme in care,toate povestile pe care le recitesc (unele dintre ele a suta oara!)le vad extinzandu-se si extrapolandu-se asupra oamenilor.
    La fel am patit si aseara cu lectia Cameliei ,cu radacinile,la fel simt si astazi.
    Bobocul ce s-a crezut a fi de rata,s-a transformat de la sine,insa un om are ,infinit mai mici sanse de-a evolua nesprijinit de nimeni si de nimic.
    Si uite asa,ajungi sa apreciezi si sa vibrezi la demersuri facute de mamici ca tine!
    Daca-mi permiti o sugestie:ar fi bine sa lucrati si ceva cu pene(asta daca nu aveti alergie la asa ceva!)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sugestia ta e excelenta, Ioana! N-am prea craftuit in ultima vreme - drept e ca nici Una n-a cerut nimic, eu n-am propus cu de la mine putere... Nu suntem alergice la pene, din fericire, nici eu, nici Una, atata doar ca n-am nici cea mai vaga idee de unde sa-mi fac rost de niste pene. Am cules cateva pentru un "treasure basket" pe care i l-a facut Una lui Petru, dar n-am apucat inca sa vi-l arat. :)

      Asadar, daca-mi poti vinde un pont, de unde mi-as putea cumpara pene pentru crafturi, as fi mai mult decat bucuroasa. :)

      Ștergere
    2. Luca ti-ar raspunde ca ,,de la penarie!''.Ok,de la o gaina de curte ,pe care o vei primi in dar,iar in procesul aferent,inainte de a o opari vei avea grija sa pastrezi cele mai sugestive,Mai sunt pene colorate(la propriu)dar nu stiu cat de mult te-ar ajuta,Numai daca doresti sa faci un indian!Dar daca vei pune o intrebare celor de la curte(si aici ma refer ,,tara'')demersul tau se va concretiza mai repede decat gandesti.Daca nu reusesti da-mi de stire si te servesc cu cateva pene de fazan!Ca la atata documentare zau ca meritati vreo doua(pene!evident).Va imbratisez!

      Ștergere
    3. Ziua buna, Andru!
      Cautam ceva si am dat peste pene! http://casaretro.com/index.php/cat/c691_Accesorii-din-materiale-naturale.html
      Sper sa-ti fie de folos!
      Irina

      Ștergere
    4. Ce faine sunt, multumim frumos! Chiar nu stiam ca cei de la Casa Retro le au, mai intru pe site-ul lor cand si cand!

      Ștergere
  4. Cartea este foarte frumos ilustrata, am sa ma uit si eu pe site-ul editurii. Iulia iubeste cartile si mereu ma pune sa-i citesc. E frumos ca fiica ta deja citeste, ma intreb daca eu o sa am putere sa o invat pe Iulia sa citeasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca si pentru mine e o mare bucurie s-o aud citind, am asteptat mult momentul asta, recunosc... a stiut si Una sa ma tina pe jar o perioada buna de timp, draga de ea :)) Putere mi-a trebuit mai mult ca sa astept, sa-i respect ritmul. Altfel, mi-a fost tare drag sa-i raspund la intrebari, sa buchisesc langa ea.

      Norocul e, cred, ca toate vin la timpul lor si pana atunci avem ragazul sa ne acomodam cu ideea, sa ne pregatim pentru ce vine peste noi. :)

      Ștergere
  5. nu-mi venea să cred că mă voi reuni vreodată cu fostul meu iubit, eram atât de traumatizat, rămânând singur, fără corpul care să rămână lângă mine și să fiu cu mine, dar am fost atât de norocos într-o anumită zi să întâlnesc acest lucru dr. puternic, vrăjitor Dr Wight, după ce i-a spus despre situația mea, a făcut tot posibilul uman ca să vadă că iubitul meu se întoarce la mine, într-adevăr, după ce a lansat vraja, fostul meu iubit a revenit la mine mai puțin de 48 de ore, a venit fostul meu iubit înapoi, implorându-mă că nu mă va mai părăsi niciodată, 3 luni mai târziu ne-am logodit și ne-am căsătorit, dacă aveți aceeași situație, contactați-l pe dr. wight, pe e-mailul său: wightmagicmaster@gmail.com. mulțumesc foarte mult, domnule, că mi-ați readus fostul iubit înapoi, adresa de e-mail a lui: wightmagicmaster@gmail.com.

    WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere