21 feb. 2013

Structura internă a Pământului


Planurile Unei

            știe totul despre toate țările din lume, doar va fi într-o bună zi împărăteasă.

știe totul despre toate animalele din lume, fiindcă-s interesante.

Să afle cum funcționează corpul omenesc pe dinăuntru: m-am obișnuit ca, la micul-dejun, s-o aud povestind cât de grozav ar fi să putem vedea cum suntem făcuți pe dinăuntru, dar sigur că pentru asta ar trebui să despicăm un om, se cheamă disecție, Una (sau autopsie?!), ce păcat, spune ea, că nu cunoaștem un om mort care să ne lase să-l despicăm, am putea învăța așa de multe!

M-am obișnuit să ascult lucrurile astea cu o ureche neutră, deși nu mă pot abține să nu mă gândesc unde-aș putea găsi pe cineva care a făcut disecții în facultate și-ar fi dispus să-i arate Unei cum arată o broască pe dinăuntru!

Dar le luăm pe rând. Despre toate țările lumii pot să-i spun și eu câte ceva.

 
Planeta Pământ

Ne-am întors la niște notițe” mai vechi de-ale ei, despre planeta Pământ. A fost încântată să le revadă, am recitit de prin enciclopedii câteva pagini interesante.
 
 

Am insistat apoi pe structura internă a planetei, că tot o interesează acum ”dedesubturile”: nucleu intern, nucleul extern, mantaua, scoarța. Le-am modelat dintr-un rest de plastilină găsit repede prin casă, după o idee pe care o avem de la Laura. Și-i o ideea nemaipomenită, dacă e să mă gândesc la cum a decurs totul la noi: Una a frământat plastilina, eu îi citeam câte ceva despre fiecare strat al Terrei, iar momentul în care am tăiat în două mingea noastră colorată… neprețuit!

Am văzut încă o dată, în secțiune fiecare strat, le-am numit pornind dinspre interior spre exterior și invers.

 
Nu se săturase, a vrut ”să mai învețe ceva”, așa că i-am propus un colaj pe aceeași temă. A decupat cercuri concentrice de culori diferite (câte un cerc pentru fiecare strat al Terrei), le-a pliat în două și le-a lipit pe o coală albastră care închipuie atmosfera. Le-a lipit în așa fel încât doar jumătate să fie prinsă de pagină, cealaltă jumătate poate fi ”răsfoită” precum paginile unei broșuri. Pregătisem etichete pe care să le așeze pe planșa aceasta, dar ea a preferat să scrie singură denumirile, așa cum s-a priceput.

A șnuruit o imagine pe care am mai folosit-o (printat&laminat&perforat), cu Pământul văzut din spațiu, timp în care am stabilit că mâine o să ne apropiem mai mult de toate țările din lume și-o să vorbim despre hărți, continente și oceane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu