6 iun. 2013

”Birăul”. Dicționar de cuvinte nou-născute


          ”Birău” a ajuns spontan sub creionul Unei, ne-a plăcut amândurora și ne-am jucat mai mult cu astfel de cuvinte valiză. Iată-ne, deci, părtașe la un joc nou: birăul.

Regulile jocului:

Se scriu mai multe cuvinte pe bilețele colorate…


… se extrag câte două din grămadă, la întâmplare…
 

 
… se mixează silabele după pofta inimii (Avertisment! Există pericolul iminent ca în acest moment al jocului: copilul că citească singur ce scrie pe bilețele, să despartă cuvinte în silabe, să numere silabele unui cuvânt, să scrie cuvinte noi pe foaie! E de preferat să nu interveniți.)
... se râde copios când rezultatul sună bine…

…se caută definiții haioase pentru cuvintele nou-născute...

 
… se scrie un dicționar de cuvinte nou-născute. Pentru ca fiecare cuvânt să se așeze binișor la locul lui, se recită alfabetul.
 

           Dicționarul nostru e încă în lucru. Nici prea mult haz nu avem, cu definiții mai inspirate. Dacă jucați și voi birăul (Doamne, cum sună!), vă rog să ne dați de știre. Ne-am bucura să înregistrăm cuvintele voastre nou-născute în dicționar.

5 comentarii:

  1. Ce joc frumos!!!!!!!!!!!! Uite, nu am spus niciodata, dar si noi avem un asemenea caietel (pe care il pastrez ca pe ochii din cap), in care am notat (ca un soarece silitor de biblioteca) toate formele prin care au trecut cuvintele M-ei! Am inceput cu 1 an si 3 luni, cand si-a dat drumul la gurita - am notat toate cuvintele pe care le-a spus atunci, iar la 1 an si 4 luni, am adaugat cuvintele noi, dar am trecut si forma modificata a cuvintelor de la 1 an si 3 luni.. Si am tot venit asa, pana cand am ajuns la propozitii si fraze - cred ca va fi asa o amintire de nepretuit pentru ea!
    Preiau ideea de la voi si incepem si noi un dictionar, imi place la nebunie. Imi amintesc acum faptul ca Mos Craciun era, pe la 2 ani, Monciun, Capra cu trei iezi era Capacucozi,iar prietena mea, piencheca ma :))))
    Va pupic mult, ce m-a binedispus joaca voastra!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca si am scris liste cu cuvintele copiilor! Caietul lui Petru e inca deschis, de fapt. Dar asa perlute nazdravane cum a avut M. nu ne-au oferit nici Una, nici Petru! :))

      Au in schimb cate-un cuvant ciudat fiecare. Petru il are pe "sami" (inchide/deschide/desfa), iar Una il avea pe "coptim" (un fel de "poftim"+"da-mi"). Aaa, mint! Cand era de varsta lui Petru si o intrebai pe Una ceva ce incepea cu "de ce", raspundea mereu "nucali". Iar "babalule" n-am aflat niciodata ce inseamna...

      Ștergere
    2. Doamne, cat de dulci sunt!!! Of, asa tanjesc dupa cuvintele acelea incat de mutle ori M. ma intreaba: Mami, vrei sa spun "pushe" in loc de picioruse? Spun cum vrei tu daca iti place atat de mult! Vai, am innebunit cu totul :)))
      Va pupic, sa ne mai scrii perle, eu le savurez ca pe nimic altceva!

      Ștergere
  2. Foarte fain jocul vostru! Noi am jucat de citeva ori ceva similar, poate putin mai dadaist:) respectiv, trebuia sa botezam niste monstruleti, iar fiecare din membrii familiei era solicitat sa ofere cite o silaba, la intimplare. Asa au iesit niste nume gen "Rabemus" sau cuvinte cu 5-6 silabe nemaiauzite. Trebuie sa caut jocul si sa scriu despre el.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alexandra, o sa incercam si noi variant voastra de joc, suna foarte fain! Dar sa scrii, va citesc mereu cu mare drag!

      Ștergere