17 iun. 2013

Castele, domnițe și cavaleri


         La mijlocul lui august, în cetate se desfășoară, anual, un festival medieval. Sunt acelea vreo două zile în care ne mutăm practic în cetate, Una e tare greu de dus acasă! Prin ochii ei de copil, reconstituirile medievale (mai mult sau mai puțin inspirate, mai mult sau mai puțin autentice) se văd strălucitoare. Iar eu nu cârtesc, mă bucur de prilejul acesta pe care-l are să se scufunde cu totul într-un subiect care-o pasionează. Până la urmă, decât un muzeu prăfuit în care n-ai voie să atingi nimic, mai bine o fantezie în aer liber, unde poți interacționa cu exponatele”. J
E prea devreme acum să ne pregătim pentru festivalul medieval? Lucrurile bune trebuie savurate pe îndelete, așa că iată, pornim din vreme. Pentru anul acesta i-am pregătit Unei câteva surprize ceva mai… extravangante. Dar în august e și ziua ei, iar pasiunea ei pentru domnițe și cavaleri e așa de veche și așa de vie…
 
 
Pentru că știu cât o tulbură emoțiile puternice, le voi strecura printre lucrurile familiare, printre cărțile deja cunoscute, printre experiențele deja asimilate. Clădim deci peste ce s-a construit și adunat în anii trecuți. Am scos deja din bibliotecă un teanc de cărți pe care le-am pus la îndemână și de care Una deja nu se mai satură.

”Cavaleri și fortărețe” e o minienciclopedie Larousse apărută la RAO, în 2003. Noi o avem de mulți ani, a fost una dintre primele cărți pe care Una și le-a ales singură. În magazinele Carrefour colecția apărea, la un moment dat, cu o reducere foarte buna și atunci ne-am lăcomit și am cumpărat mai toate cărticelele.



Nici aceasta nu ne-a dezamăgit și Una o citește și acum cu plăcere. Formatul e mic, paginile sunt ilustrate haios, textul e redus ca dimensiuni iar conținutul e foarte bine gândit, ca o introducere sintetică dar completă în subiect. Cu un copil mai mic (cred că doi ani avea Una când ne-am întâlnit pentru prima oară cu enciclopedia aceasta) se poate face lectura imaginilor, altul, ceva mai mărișor, găsește pe fiecare pagină suficiente informații noi sau pretexte să-și reamintească/extindă cunoștințele.


”Oare de ce castelele aveau șanțuri de apărare și alte întrebări despre trecut” de Philip Steele e parte dintr-o colecție apărută la editura Teora. Dimensiunile mici (32 de pagini) și fontul mare o fac interesantă și pentru cititorii începători. Paginile echilibrează textul cu ilustrații sugestive, doar calitatea hârtiei nu e neapărat cea mai bună.
 

Ce e interesant la cartea aceasta e structura dinamică a conținutului: secvențele întrebare-răspuns modelează un parcurs al gândirii bazat pe curiozitate, interogație, cercetare. Informațiile sunt ”etajate”, ca să mulțumească mai multe tipuri de cititori – și cei pe cei mai grăbiți, și pe cei dornici să aprofundeze subiectul: informațiile suplimentare sunt scrise mai mărunt, cele mai generale sunt scrise mare.
 
 
”Caută în castelul medieval” (Girasol, 2009) e o carte cu miză dublă – o enciclopedie pentru copii și o carte-joc. Pe fiecare pagină sunt ilustrate (amplu și complex) și narate elemente de civilizație medievală, lucruri ce țin de construcția unui castel, de viața în și lângă castel. În același timp, pe fiecare pagină apar mai multe cerințe de tipul ”caută x obiecte ascunse în imagine”.
 
 
Unei îi place mult vânătoarea aceasta de imagini, răscolește cu patimă fiecare colțișor al ilustrațiilor și mai găsește, pe lângă obiectele cerute, și atâtea alte pretexte să pună întrebări, să povestim, să mai citim.

În aceeași manieră e construită și cartea Viața la castelde la Teora. Ilustrațiile sunt mari, se întind pe două pagini și sunt plasate central. În jurul lor apar secvențe scurte de text informativ care includ și elemente de joc:

”Unele clădiri aveau acoperișul făcut din paie. Găsește 17 muncitori care așază paie sau le transportă.”

"Castelul avea trei poduri mobile. Poți să le găsești?

 
Cartea aceasta face un pic mai mult decât cea anterioară, pentru că iese din spațiul european și prezintă și o fortăreață de samurai sau fortul unui mogul. În plus, în partea de sus a paginii apare o casetă cu date succinte de localizare în spațiu și timp:”Europa:1050-1150”, ”Europa: 1100-1300”etc.
 



Dar ce-ar fi castelele fără cavaleri și poveștile lor? La Adevărul a apărut, în colecția Miturile și legendele lumii”, volumul despre ”Cavalerii Mesei Rotunde”. Format mare, copertă cartonată, preț extrem de accesibil și material suficient pentru lectură. Povestirile sunt scurte, pot fi cu ușurință parcurse înainte de culcare.
 

 
De aici începem. Surprizele pe care i le pregătesc Unei o să vi le arătăm curând, după ce le va fi încercat mai întâi domnița noastră războinică.

14 comentarii:

  1. Postarea ta m-a dus cu gandul intr-o seara de iarna cand,am petrecut cateva clipe minunate si pline de veselie divagand pe marginea aceluiasi subiect,atunci atacat de noi.
    Una va privi cu alti ochi desfasurarea de anul acesta iar Petru va fi piesa de rezistenta.
    Nu mai este mult si vei vedea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am uitat, Ioana! Petru abia astepte sa-si incerce spada alaturi de ceilalti cavaleri! :))

      Ștergere
  2. ce frumoase sunt cartile voastre! Abia asteptam surprizele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Abia astept si eu sa vad cum va reactiona Una! Ne-ati inspirit cu seria voastra de cevleri &printese!

      Ștergere
  3. Ce pregatiri de soi! Ce multe, dar si ce putine! ;-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Eeexact, chinuitor paradox - multe (carti), niciodata destule! Cand am scos din raft cartile cu castele, le-am grupat si pe cele de Craciun (avem absurd de multe carti despre Craciun), cele despre Egiptul antic (iarasi, cand s-au adunat atatea?!), apoi cele despre spatiul cosmic. Cineva se face vinovat de risipa in casa asta!

      Ștergere
    2. :-)) Nu se cheama risipa daca imprumutam / donam cartile si prietenilor! In plus, oamenii de la edituri au si ei familiii. Doar nu vrem sa-i lasam someri!
      Una peste alta, propun ca de acum inainte sa-i spunem risipei "demers filantropic".

      Ștergere
    3. Touche! :)) La capitolul imprumuturi&donatii stam tare prost, dar daca e vorba de sustinut industria editoriala, punem umarul cu drag!

      Ștergere
  4. Cate carti despre cavaleri, noi chiar ca nu avem nici una.Frumoasa lectia voastra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci cred ca enciclopedia mica de la Rao, prima prezentata ar fi un punct bun de pornire. Asta daca va ispiteste sa incepeti o colectie...

      Ștergere
  5. Am gasit un labirint simpatic, cu usoara "tenta feminista" :))
    http://www.education.com/slideshow/our-favorite-worksheets-2012/rescue-the-prince/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa razi, dar de la o "povestioara" dintr-asta cu tema feminist s-a nascut personajul "Una, domnita razboinica". Era mititica tare si se juca de-a printesa. Ea era printesa atacata de un dragon, printul lupta s-o apere dar vai, dragonul l-a trantit de pe cal, sabia i-a zburat cat colo si a ramas, sarmanul, lesinat pe jos. Una a luat sabia si-a pus dragonul pe fuga, l-a ajutat pe print sa se ridice si i-a si scuturat hainele de praf! :))

      Nici nu stiu de ce am retinut povestea asta, parca o aud si acum pe Una jucandu-se...

      Ștergere
    2. Si eu as fi tinut minte, cu siguranta. Imi pare o amintire frumoasa, care intareste increderea de sine, mi-ar placea sa imi spuna parintii ce eroina eram! :))

      Ștergere
  6. nu-mi venea să cred că mă voi reuni vreodată cu fostul meu iubit, eram atât de traumatizat, rămânând singur, fără corpul care să rămână lângă mine și să fiu cu mine, dar am fost atât de norocos într-o anumită zi să întâlnesc acest lucru dr. puternic, vrăjitor Dr Wight, după ce i-a spus despre situația mea, a făcut tot posibilul uman ca să vadă că iubitul meu se întoarce la mine, într-adevăr, după ce a lansat vraja, fostul meu iubit a revenit la mine mai puțin de 48 de ore, a venit fostul meu iubit înapoi, implorându-mă că nu mă va mai părăsi niciodată, 3 luni mai târziu ne-am logodit și ne-am căsătorit, dacă aveți aceeași situație, contactați-l pe dr. wight, pe e-mailul său: wightmagicmaster@gmail.com. mulțumesc foarte mult, domnule, că mi-ați readus fostul iubit înapoi, adresa de e-mail a lui: wightmagicmaster@gmail.com.

    WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere