7 iun. 2013

Păsări VI. Cuiburi


          De când Una a învățat să citească, am căutat mereu cărți frumoase și provocatoare pe care să-și încerce puterile. Am găsit destul de ușor volume de beletristică, cel mai adesea la Gama sau la Girasol. Una însă vrea să citească și chestii științifice”, vrea să citească despre vulcani, și cosmos, și păsări și despre orice îți trece prin minte. Iar enciclopediile noastre sunt încă greu de parcurs, obosește repede citind font mic… așa încât am fost nemulțumite multă vreme, fiindcă toate căutările se soldau cu o nouă dezamăgire.

            Până ne-a ieșit în cale această carte:
 
 
            Căsuțe de animale”, de Angela Wilkies a apărut în 2008 la Aquila, e scrisă mare, nu încarcă pagina cu text și e o sursă bună de informații noi. Că, până la urmă, de asta deschizi o carte cu ”chestii științifice” – ca să afli lucruri noi.

            Deocamdată acesta este singurul volum din colecție pe care l-am încercat, dar porunca Unei e să dăm iute și de urma celorlalte.
 

 
Ce i-a plăcut ei? Nu numai provocarea vizuală, fiindcă fiecare pagină e incitantă prin ilustrații și prin felul în care e dispus textul. Mai sunt și ”proiectele interesante” anunțate încă de pe copertă.

Pentru că păsările sunt încă o mare pasiune în casa noastră, am încercat să construim un cuib, urmărind instrucțiunile din carte.
 
 
Am observat cuiburi: în parc, prea numeroasele cuiburi de cioară; pe pervazul bunicilor, un cuib de anul trecut, abandonat de proprietari; la țară, rândunelele de sub streașina vecinilor.
 
 
 
Când să purcedem la aplicații, a început să plouă. Și-a plouat. Și iar a plouat. Și acum plouă. A trebuit deci să rămânem în casă și să improvizăm. Una a venit cu soluția salvatoare: dacă aș fi o pasăre, din ce mi-aș face cuibul?”

Dintr-o eșarfă?
 
 

Dintr-o pălărie?
 
 

Dintr-o crăticioară?
 
 

Dintr-o trăistuță peruană?
 
 

Din multe perne în care să încap împreună cu fratele meu? La cuibul acesta încă lucrează, nu vi-l pot arăta. Dar e plin de râsete și chicoteli, asta se aude limpede!

5 comentarii:

  1. Vai, ce-mi place, ce-mi place!!! Eu pandeam o asemenea carte pe Amazon, fara sa stiu ca exista si la noi asa ceva :)))
    Andru, imi place la nebunie joaca voastra, imi plac foarte mult cuiburile, cartea, totul.
    Am pus-o deja in wishlist, iti multumesc din suflet pentru recomandare si pupic puii pe ochisori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am dat de carte din intamplare, era ascunsa pe un raft prafuit, intr-o librarie de aici... Cautam ceva foaaaarte ieftin de cumparat pentru ca Una nu vroia sa iasa fara o carte, iar seria cu Pixi e completa acasa! :))) Dar intreaga serie mi se pare utila, mai ales pentru cititori mici, care nu vor sa citeasca numai basme. Cartea despre munti, spre exemplu, e urmatoarea in wishlistul Unei.

      Ștergere
    2. Vai, cat de frumos si ce mult ma bucur ca ne-ai prezentat colectia aceasta!
      Cred ca si cea despre munti este fantastica. Mult, mult spor sa aveti, va pupicam!

      Ștergere
  2. Foarte frumos! Sunt foarte bine facute cartile de la Aquila, in special cele cu animale de tot felul. Si noi avem unele carti mai vechi, dar la fel de frumoase. Noi am facut mai demult un fel de cuiburi pentru niste pui de Pasti, dintr-o iarba (?) colorata folosita pentru decorat cosuletele de plastic. Un soi de paie subtiri colorate - ale noastre au fost mov, ca asa am gasit la Kaufland:) Dar sunt de pe vremea cind n-aveam blog si nici nu fotografiam tot ce mesteream.. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alexandra, eu abia de curand am inceput sa scotocesc mai atent portofoliul celor de la Aquila. Nu stiu de ce mi-a luat atat, avem cartile din colectia "Mica mea enciclopedie despre..." si-s extraordinare.

      Ștergere