28 dec. 2013

Cum ținem socoteala cărților citite?


             Scriem în jurnalul de lectură. Am încercat. E prea greu. Nu-i consecventă și mie nu-mi place să scriu în locul ei.

            Am pus pe pervaz un bol mare în care adăugam câte-o bilă colorată. Îmi închipuiam eu că va fi încântată să vadă că bolul se umple, încet, încet, plănuiam împreună o sărbătoare extravagantă pentru când bolul va fi plin ochi. N-a mers: a răsturnat Petru bilele de atâtea ori, a adăugat și el câte-a vrut, că însăși domnița a bătut din picior și-a reclamat că e sabotată de nemernicul frate mai mic! Am renunțat.

Am scris o listă. Banal. Inutil. Nimic festiv. Am renunțat.

Am pus cărțile citite pe un raft separat, la îndemână. Până a îndesat Petru camioane peste ele, papuci, dinozauri, grisine, cuburi, cavaleri etc. Am renunțat.

Am crăftuit îngerași de înfipt în ghivecele cu flori de pe pervaz câte unul pentru fiecare carte nouă. Îmi și imaginam armate de îngeri veghindu-ne joaca și lecturile. Ne-am oprit după al treilea. Nu avea chef de decupat, de colorat, de… de… de… Am renunțat.

 
Mi-am amintit cum, atunci când era foarte mică, crestam tocul ușii de la dormitorul ei ca să ținem minte cât a crescut domnița. Mă bătea gândul să facem acum la fel, să scriem în dreptul fiecărei liniuțe o dată și-un titlu și să urcăm, să urcăm… M-a privit stăpânul casei încruntat și – deocamdată – am renunțat și la ideea asta.
Iată-ne în impas. Una nu-i o cititoare pătimașă; să-și vadă, într-o formă concretă, progresele, ar motiva-o mult. Nu știu însă cum am putea face asta într-un fel interesant. Voi țineți astfel de evidențe ale cărților citite de copii? Cum procedați?

9 comentarii:

  1. Ar fi bine de făcut ceva ce poate fi agăţat(aşa cel mic neavând acces).Că nişte veritabile(baloane) sau altă formă.Noi avem o lista însă datele diferă.Spor micii domnite şi nu numai ei!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma gandesc, Ioana, ma gandesc... Multumim pentru gandul tau bun!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru fiecare carte puteti coase un nasture colorat pe o fata de perna folosita doar in scop decorativ.
    Irina

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca aveti acces la printer puteti face o poza cartii citite, printa poza si indosaria. Astfel stiti si ce ati citit, iar daca adaugati si data stiti si cand ati citit.
    Domnita poate decide daca apare in poza, daca face ea poza, daca cedeaza onoarea de-a fi in poza unei jucarii, mamei ori fratiorului etc.

    Sophie a primit de la scoala o foaie cu stelute, are de colorat cate o steluta pt fiecare 10 minute de lectura.
    Eu i-am dar un carnetel in care sa-si treaca titlurile; pe langa faptul ca-l ia la scoala sa se laude il luam cu noi la biblioteca, nu care cumva sa imprumutam din greseala o care care a fost deja citita ;)

    Invatatoarea i-a facut cont pe un website unde sunt teste (intrebari) pt unele carti, copilul raspunde la intrbari, primeste puncte si are acolo lista de carti citite. Din pacate nu este pentru toate cartile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim mult pentru idei, toate-mi plac si cred ca pe toate le vom incerca. Ceva trebuie sa mearga, macar pe termen scurt. O imbratisam pe Sophie cea cititoare! :)

      Ștergere
  5. e motivant, intr-adevar, dar dupa o vreme, cine are nevoie de liste?! si eu am incercat initial, am umplut foi de agenda cu carti citite de fiecare copil, am pus pe blog un tool sa introduc acolo cartile, dar le-am abandonat pe ambele. cred ca de la un punct incolo faptul ca citeste o carte si apoi alta, ca isi doreste de Craciun o carte mai degraba (sau cel putin pe linga) o jucarite fantomatica e o realizare in sine...

    RăspundețiȘtergere
  6. Alexandra, exact asta imi trebuie - o strategie motivationala pe termen scurt. :) Ceva pentru acum, s-o impulsioneze pe Una acum. Stiu c-ar fi foarte emotionant sa pastram peste ani liste, amintiri... dar adevarul e ca nu cred ca ne-am mai intoarce vreodata sa le rasfoim. Sunt atatea lucruri noi in fiecare zi, e prezentul destul de plin si de solicitant ca sa nu duc dorul trecutului.

    RăspundețiȘtergere
  7. nu-mi venea să cred că mă voi reuni vreodată cu fostul meu iubit, eram atât de traumatizat, rămânând singur, fără corpul care să rămână lângă mine și să fiu cu mine, dar am fost atât de norocos într-o anumită zi să întâlnesc acest lucru dr. puternic, vrăjitor Dr Wight, după ce i-a spus despre situația mea, a făcut tot posibilul uman ca să vadă că iubitul meu se întoarce la mine, într-adevăr, după ce a lansat vraja, fostul meu iubit a revenit la mine mai puțin de 48 de ore, a venit fostul meu iubit înapoi, implorându-mă că nu mă va mai părăsi niciodată, 3 luni mai târziu ne-am logodit și ne-am căsătorit, dacă aveți aceeași situație, contactați-l pe dr. wight, pe e-mailul său: wightmagicmaster@gmail.com. mulțumesc foarte mult, domnule, că mi-ați readus fostul iubit înapoi, adresa de e-mail a lui: wightmagicmaster@gmail.com.

    WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere