7 apr. 2015

Anotimpurile



         E aprilie și nu de puține ori ne trezim dimineața ca să descoperim pe fereastră vârtejuri de fulgi cărora le mai trebuie numai zece minute de joacă. Așadar, vorbim des cu Petru despre anotimpuri în primăvara asta capricioasă.
            Ne-am folosit, întâi, de o idee minunat de simplă a Ligiei ca să reprezentăm anotimpurile unui copac.
Cântăm, pe melodia de la ”Frère Jacques”, un cântecel improvizat al anotimpurilor: ”Primăvara, vara, toamna/ Și iarnaaa/ Și iarnaaaa./ Patru anotimpuri/ Aaaaanul are./ Anotimpuri, anotimpuri.” De fapt, asta cânt eu, Petru nu cântă decât ”iarnaiarnaiarnaaaa, iarnaiarnaiarna”.
 Am folosit și câteva materiale mai vechi, moștenite de la Miruna: planșe cu cele patru anotimpuri pe care se plasează jetoane cu imagini reprezentative pentru fiecare dintre ele. Cu Petru folosesc numai câte două planșe simultan, de obicei primăvara și orice alt anotimp, ca să avem timp să și discutăm nițel fiecare imagine.



Când ne amintim, recitim o cărticică pe care Miruna a iubit-o mult, ”Lunile și anotimpurile”, de la editura Prut, despre care am mai scris mai demult.



Și pentru că Petru a fost incredibil de dornic să lucreze la măsuță în ultima vreme, l-am ajutat să realizeze câte un colaj pentru fiecare anotimp în parte. Am trasat conturul mâinii lui pe hârtie maro, am decupat eu toți cei patru copăcei și i-am pus la dispoziție hârtie colorată pentru fundal și pentru mototolit. Detaliile cu creioane colorate îi aparțin – a fost ideea lui să traseze o linie a solului și iarbă pe unele planșe. Ca niciodată, a lucrat atent și a dus proiectul până la capăt.





















3 comentarii: