1 mar. 2013

Cum citește Una?


           Sunt acestea zile foarte pline pentru Una: la grădiniță au, ca temă săptămânală, sistemul solar și cu asta cred că am spus totul e încântată, entuziasmată, plină de întrebări noi, curioasă să vadă ce mai urmează.

În rest, citește. Citește tot ce prinde scris pe uși, pe afișe, pe tricourile mele. În zilele în care nu reușesc să-i pregătesc o fabulă repovestită, îi scriu eu repede o scrisoare în care îi povestesc despre ziua mea sau inventez vreun episod nou cu Ariel.

Refuză să urmărească rândurile cu degetul, refuză orice ”lecție formală pe care ar trebui să i-o dau (îi mai încurcă, spre exemplu, pe ”d” și pe b, che/chi, ghe/ghi sunt încă greu de citit fără ajutor).

Ce-am observat din felul ei de a se autoregla: multe dintre lucrurile pe care nu le știe, le învață prin repetiție, în context. Așa s-a întâmplat cu grupurile ce/ci, ge/gi, cu care pare să fi ajuns la liman: le vede de cele mai multe ori sau revine asupra cuvântului care le conține și se autocorectează.

La fel, am observat că nu pot folosi texte mai vechi pentru că la prima lectură e așa de concentrată, încât aproape memorează textul. Dacă-l reia peste o zi sau două, de fapt îl recită” în mare parte, cu toate că vocalizează de parcă ar avea în față un text nou: citește rar, apăsat, lungește vocale, încât trebuie să fii un observator atent ca să-ți dai seama că ochișorii ei nu fixează cu adevărat cuvântul scris.

Încep de acum să caut cărticele adevărate pentru ea, probabil vom merge spre cele de la editura Gama. Am găsit însă și la Girasol lucrușoare frumoase, publicate în condiții grafice foarte bune.

4 comentarii:

  1. Bravo Una!

    Andru, ai reusit sa realizezi povestea cu Vrajitorul din Oz?
    Tare vroiam sa vad un exemplu pentru tipul acela de carticica :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laura, inca n-am reusit sa fac mare lucru, din pacate... Oricum, imediat ce am gata macar primul capitol, iti dau de veste pe mail! :)

      Ștergere
  2. Bravo Una!

    Si I. tinde sa re-citeasca din memorie - dar s-a invatat sa urmareasca cu degetul si isi da seama cand o ia 'pe aratura' .. :))
    (Poate daca te apuci sa urmaresti si tu cu degetul cand ii citesti tu - nu neaparat la fiecare carte, din cand in cand - va prinde si ea obiceiul asta. Si eu am inceput de curand sa urmaresc la mai tot ce-i citesc - si se pare ca a functionat)

    Una se descurca de minune - imi place mult cu invata, cum descopera singura. Poate e cel mai bine asa.

    Sa aveti mult spor si o primavara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere