8 dec. 2012

Complotul Moș Crăciunilor


 
         Unde-ar pleca Moș Crăciun în concediu? L-ați văzut vreodată pe Moș Crăciun în costum de baie? Dar sărbătorind până în zori, după ce a terminat de împărțit cadourile? Dar supărat că nu mai credem în existența lui, l-ați văzut? ”Complotul Moș Crăciunilor”, carte scrisă de Ute Krause și apărută la RAO în 2008 vă poate satisface toate aceste curiozități. Dacă, însă, preferați să nu cunoașteți culisele vieții Moș Crăciunilor, ei bine, atunci mai bine nu deschideți cartea.

            Pentru că da, după spusele lui Ute Krause, nu-i vorba despre un Moș Crăciun, ci de o întreagă breaslă! Sunt niște bărboși cumsecade care vinerea mănâncă mereu pește, beau ceai dimineața, cunosc adresele tuturor puștilor din lume, asemeni unor taximetriști cu experiență și se supără că oamenii pot crede – auzi nerozie! – că ei nu există!
 
 

            Complotul pe care ei îl pun la cale de aici pornește: dacă și așa copiii nu mai cred în existența lor, atunci nici nu vor mai aduce cadourile din fiecare an! Sa vadă lumea cum e cu adevărat fără Moși! Cu toții pleacă în concediu în Mările Sudului, într-un fel de grevă căreia îi pune capăt Rupert.

            Rupert e un băiețel care le dă de urmă din întâmplare, citind o carte poștală pe care un Moș Crăciun i-o scrisese unui coleg de breaslă. Rupert fuge de acasă, străbate oceanele ca mus pe un vapor și reușește să-i convingă pe Moși să revină la menirea lor. Cadourile sunt cumpărate în mare grabă chiar din Mările Sudului și sunt așezate sub brazii împodobiți împreună cu un bilețel scurt: ”De unde vin cadourile, dacă eu nu exist? Vă salută Moș Crăciun.”
 

            Altfel spus, Rupert salvează Crăciunul nostru, al tuturor celor sceptici. Scena finală e tare frumoasă și are loc în dormitorul lui Rupert, chiar înainte ca acesta să adoarmă:


”Moș Crăciun îl puse în pat și îl acoperi. Rupert șopti:
              -Pot să mă fac și eu Moș Crăciun când o să fiu mare?
              - Bineînțeles, îi răspunse Moșul. Și, până atunci, poți exersa în fiecare an.

Apoi se strecură din cameră în vârful picioarelor, căci Rupert adormise.”


 
Cartea e citită, la noi, printre hohote de râs. Unei i-a plăcut abordarea acesta nonconformistă a personajului. I-au plăcut și soluțiile pe care cartea le oferă. Pentru că aceasta este o carte care vine să rezolve situațiile delicate cu care ne confruntăm când vine vorba de personaje de genul lui Moș Crăciun. De ce vedem pe stradă atâția Moși Crăciuni, unii mai puțin inspirați, alții de-a dreptul jalnici, când în toate poveștile despre Moș ni se vorbește despre unul singur, mitic, copleșitor? Pentru că, e la mintea cocoșului, există mai mulți!! J Cum altfel ar putea ajunge la toți copiii din lume?!

Toate cadourile vin de la Moș Crăciun? Nu, și noi putem exersa în fiecare an să fim Moși Crăciuni, chiar dacă am ajuns să credem mai puțin în personaj.

Iată de ce e aceasta o carte extraordinară pentru sceptici. Pentru că pune în scenă tocmai scepticismul celor care ies, ușurel, ușurel din copilărie dar reușește, într-un fel amuzant, să reîncarce cu magie un moment așa de așteptat de toți pruncii, mari sau mici.


E, de asemenea, o povestioară care se potrivește foarte bine unei lecturi predictive, mai ales la prima întâlnire cu cartea. Noi am început cu întrebările chiar de la titlu. Despre ce complot o fi vorba? Or avea de gând Moșii să ne fure bradul? Sau plănuiesc să ne facă daruri trăsnite, o roată pătrată sau vreo morișcă ce te împroașcă, din cap până-n picioare, cu frișcă?! Dar stai, de ce-s mai mulți Moși Crăciuni?!

Și textul, felul în care e așezat în pagină se potrivește mănușă genului acesta de abordare.

”Fusese vina heringului…” (Dar care i-o fi vina? Ce s-o fi întâmplat?)

”- Vai de mine! Nu poate fi adevărat! strigă el și ne năpusti în sufragerie. (Oare ce citise bucătarul în ziar?!)”

”Ce să facă, ce să facă?”

Și exemplele ar putea continua…

 

Ce nu ne-a plăcut? Câteva fire care au rămas la vedere într-o țesătură altfel simpatică: Rupert fuge pur și simplu de acasă în căutarea Moș Crăciunilor (n-aș vrea să intre Una la idei cum că e în regulă să lași un bilețel, să-ți faci bagajul și s-o ștergi în lumea largă) iar Moșii se lasă taaare ușor convinși să se întoarcă, după ce cu puțin mai devreme erau furioși, revoltați etc.

Dar deja astea-s mărunțișuri! Am râs mult citind, asta e mai important. Și jocul de-a Moș Crăciun e unul pe care vrem să-l încercăm și noi, an de an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu