3 dec. 2012

În așteptarea Crăciunului…


… ascultăm muzică bună, citim cărți grozave, unele noi, altele citite și în anii trecuți și încercăm să ne gândim mai mult la cei din jurul nostru.

            Așa cum vă povesteam, calendarul nostru de Advent nu e tocmai un calendar. Încercăm să construim un orășel de suflet, în care să adăpostim toate lucrurile frumoase în care credem. Am regăsit, din întâmplare, câțiva îngeri colorați și decupați anul trecut de Una și i-am pus la treabă. Scriu în interior câte-o poezea simplă – mai șchiopătând pe ici, mai neinspirată pe colo, dar eficientă, pentru că Una citește singurică mesajul meu și împreună cu Petru scotocește apoi prin casă în căutarea surprizei sau a darului de Advent.

În prima zi a fost cartea minunată a Cristinei Andone, ”Poveste muzicală de Crăciun”, parte dintr-o colecție publicată de ”Adevărul”. Am aflat despre întreaga serie citind blogul Cameliei și, cum entuziasmul ei e contagios și întotdeauna întemeiat, am cumpărat cărțile pentru Una și-am tot așteptat un moment potrivit să le deschidem. Deocamdată, singură pe care am scos-o din țiplă e aceasta, despre cum întâmpină Crăciunul spiridușii din Pădurea Muzicală.

Cred că am început cu sfârșitul, fiindcă, dacă înțeleg eu bine, cartea e mai degrabă încununarea întregii colecții. Pe de altă parte, nici că se putea introducere mai bună în lumea personajelor decât momentul festiv în care, cu toții, primesc daruri, organizează cel dintâi târg de Crăciun și… învață să citească! J

Cartea în sine, însoțită de un CD, e grozavă: copertă cartonată, hârtie de bună calitate, ilustrații frumoase. Povestea mi-a plăcut mult: exact atât de lungă cât s-o citești dintr-o suflare, exact cât trebuie de alertă și de vioaie cât să te țină cu sufletul la gură până la sfârșit, exact atât de poetică cât să adauge un strop de magie zilelor acestora de iarnă.

Ieri, îngerașul din hârtie spunea așa: ”Dacă vrei un dar,/Caută în buzunar! Iar din ceea ce găsești/ Trei brazi poți să construiești!” Au fost ceva buzunare de scotocit, dar până la urmă Una a găsit punguța în care pusesem materiale pentru câteva crafturi simple: unul inspirat de la happy hooligans (de la ei o să fur, de altfel, multe idei pentru zilele care vin), altul din ”Caiet pentru casa mea”.

Îngerașii care vor sosi zilnic cu mesaje noi îi înșirăm unul lângă altul, deja îmi place tare mult cum arată împreună. Abia aștept să-i văd pe toți 24, aripă lângă aripă!
 
 
 Se aude muzică, pădurea - cât de muzicală putem noi s-o facem - începe să prindă contur, îngerii cu binecuvântat locul, acuși, acuși ne facem și noi o căsută în zonă!

16 comentarii:

  1. Andru, atmosfera de la voi este una de vis, in care vrem sa venim cu totii!!!
    Atat de mult imi place cum prind lectiile contur in casuta voastra si cum reusesti tu sa le aduci inaintea ochilor nostri.
    Nu in ultimul rand, ma bucur atat de mult ca va plac povestile muzicale, noi suntem innebunite dupa ele (dar asta stie deja toata lumea, nu-i asa? :)))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai asa un instinct sigur la carti, Camelia, iar pe acestea ti le datoram tie, sa stii! Eu nu stiam de ele si-am fi pierdut mult daca le pierdeam.

      As vrea numai sa prind un moment bun sa i le aduc Unei aproape, acum interesele ei sunt altele, si n-as vrea sa rateze intalnirea asta cu muzica frumoasa, cu povestile ei extraoridinare.

      Ștergere
    2. Iti multumesc din suflet, Andru!
      Va veni si acel moment, din punctul meu de vedere, cu mana pe inima iti promit, voi face tot posibilul ca aceste carti sa ajunga la sufletul si creierasul celor mici. Si pe mine ma preocupa gasirea celor mai potrivite materiale, activitati care sa le faca asimilarea unor asemenea informatii cat mai lina si mai frumoasa.

      Va imbratisez cu mult drag si respect, stii deja cat de mult va admir!

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Eu ma molipsesc de la Una, e asa de senina si de vesela in perioada asta, si asa de pusa pe fapte maaari, mari cat lumea! :))

      Ștergere
  3. ma auzi??? bat din palme!!! :))))
    frumos!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce activitati frumoase, abia astept sa citesc si restul articolelor legate de oraselul vostru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cate putin, cate putin in fiecare zi, sper sa ne reuseasca! Eu nu-s... hmmm... cum sa spun... genul entuziast de Craciun, dar ma straduiesc! :))

      Ștergere
  5. Foarte frumos va petreceti timpul. Imi place asa mult cum povestesti, esti cu adevarat talentata. E minunat felul in care ii stranesti Unei curiozitatea cu privire la cadouri. Te felicit si abia astept sa vad ce activitati ati mai pregatit :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim mult de tot, Valentina! Sper sa-ti placa ce-o sa mai gasesti pe aici (sper sa-mi placa si mie, ca inca nu stiu nici eu ce-o sa facem peste doua zile, spre exemplu! Am pus bookmarck la ingerasul vostru, acusi ii vine randul!)

      Ștergere
    2. Cu siguranta o sa-mi placa. Abia astept sa vad si ingerasul vostru. Spor la lucru!

      Ștergere
    3. Multumim, Andru! Vom incerca ingerasii muzicali, cat de curand.

      Una e norocoasa sa te aiba in preajma:)

      Cu bine,
      Cristina

      Ștergere
    4. Suntem reciproc norocoase, eu si Una. Cu bune, cu rele, ne avem una pe cealalta!

      In schimb, suntem tare, tare bucuroase ca v-am descoperit cartile! Recitim acum obesisv :)) "Vivaldi si cele patru anotimpuri" si simt cum incep sa se miste tare frumos niste rotite secrete in mintea ei. Cred ca-i exact cartea care-i trebuia ca sa-i satisfaca nevoia de muzica, de poveste, de reflectie.

      Abia astept sa cititm si restul cartilor din serie!

      Ștergere