12 dec. 2012

Povești senzoriale


Iarna e rece. Atât de rece încât aproape arde, spune Una. Iarna mea are mirosul rufelor înțepenite de ger pe care bunica le aduna de pe sârma din curte și le lăsa apoi să se zvânte la căldura focului din sobă. Iarna înseamnă fulgii pe care îi prindeam din zbor pe limbă, în copilărie. Iarna e scârțâitul zăpezii sub bocanci, dimineața, când pășești de unul singur prin nămeți, nimeni n-a făcut cărare încă înaintea ta.

Iarna e și ea o poveste senzorială, pe care aș vrea s-o spun împreună cu Una și cu Petru. Ideea mi se tot plimbă prin cap încă de când am făcut craftul acela așa de frumos de la happy hoologans. Scorțișoara, nucșoara, cuișoarele, asprimea și moliciunea materialelor m-au bucurat și pe mine tot atât de mult cât pe copii.

”Sarea în bucate”, povestea despre gust. ”Hainele cele noi ale împăratului”, o parabolă despre privire. ”Prințesa și bobul de mazăre”, o poveste tactilă. ”Privighetoarea” lui Andersen, un basm despre auz. ”Muzicanții din Bremen”, o poveste despre simțurile care pot păcăli.
 
Dar o poveste cu parfumuri cunoașteți?
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu