1 ian. 2013

Soarele


Se întâmplă ceva nou cu Una: Una a început să-și facă propriile ”notițe” după ceea ce citim. Cum noua ei pasiune e Sistemul Solar, am început azi să citim despre Soare:
 
 

N-am fotografiat ”rezumatul” ei pe măsură ce-l construia, dar dacă-mi dați voie, vi-l povestesc: mai întâi Soarele galben din stânga și titlul, apoi Soarele portocaliu din centrul paginii și  propoziția ”Soarele este o stea”.

A fost prea mult de scris pentru o singură zi, așa că, pe măsură ce eu îi citeam, ea a ales să deseneze: câmpul înflorit ca să-i amintească faptul că lumina și căldura Soarelui fac posibilă viața pe Pământ, arcul albastru și punctele cardinale ca repere ale drumului Soarelui pe bolta cerească.

N-am reușit să parcurgem toate materialele pe care le scoseserăm din bibliotecă pentru că desenatul și scrisul durează, dar pentru mine a fost absolut fascinant să văd cum copila a înțeles să facă ale ei toate informațiile, cum a selectat ce ține minte și ce pune pe foaie.
 
 

Mai toate discuțiile noastre au pornit de la un material publicat de editura Teora, ”Sistemul Solar” care include o cărțulie și un model mobil pe care ți-l poți monta singur. Încă n-am desfăcut macheta, dar cartea ne place foarte mult. Fiecare corp ceresc e ilustrat printr-o fotografie din spațiu, informația e puțină dar extrem de bine aleasă. Întreagă lucrare - cu sistemul mobil montat - mai e prezentată și aici.
 
 


N-am reușit să citim în întregime cele două pagini despre Soare din enciclopedia Disney, în care accentul se pune mai mult pe exploziile solare, eclipsele de Soare etc. Dar și mâine e o zi, nu-i așa?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu