19 ian. 2013

5 minute pe zi… pentru tihnă


            Raluca deschide o serie interesantă de articole despre homeschooling. Subiectul mi-e dureros de aproape. În câteva săptămâni va trebui s-o înscriem pe Una la școală. E un pas nou, important, nu spun vreo noutate, dar dincolo de asta, e un pas pe care îl facem diferit, eu și ea.

            Ea își face mai multe griji pentru Petru, care va fi singur cât ea pleacă de acasă.

Eu îmi fac griji pentru tihna ei. Pentru liniștea cu care acum se joacă de-a planetele, lălăind serioasă foc ”îmi place Mercuuuuur, e aproape de Soareeeee, îmi place Venus, cea mai strălucitoareeeeeeee, îmi place Pământul, a treia de la soare, îmi plac toate planeeeteeeleee!”, îmi fac griji pentru timpul care nu va mai fi al ei pentru învățat și explorat în tihnă.

            Pentru că tihna e cheia. Să poți așeza totul în minte firesc, fără grabă, să aprofundezi orice subiect te interesează fără să fii mânat din spate de orar, de programă, de ritmul celorlalți.

            Acum are timp să danseze dansul planetelor. Are timp să ne jucăm de-a v-ați ascunselea prin sistemul solar, cu urmăriri mai pasionante decât în filme – unde ești, Una? Nu te pot vedea! M-am ascuns pe-o planetă cu multe inele, ghici unde-s! Are timp să refacă același desen, mereu și mereu, până simte ea că a înțeles. Are timp să găsească într-o carte cu Rapunzel niște imagini ale lunii pe care nu le știe, și are timp să întrebe ce sunt, pentru că nu-s nici lună plină, nici lună nouă etc.

            Mă întreb care vor fi jocurile ei la anul…

11 comentarii:

  1. Of, Andru!!!
    Cu grija asta am adormit aseara si uite ca asta citesc si acum, la trezire :(((
    Nu puteti amana cu 1 an? Eu visez sa o dau la scoala cat mai aproape de 7 ani, dar, e drept, eu nu sunt un reper, vreun exemplu de urmat :(
    Pe mine m-a zdruncinat rau, pe langa articolul Ralucai, si ceea ce am citit pe blogul Adei Demirgian despre scoala, pe care o numeste otrava! Uite articolul, se cam ridica parul pe noi, ce ne facem?!?!?!?!?
    http://www.injoaca.ro/in-joaca/8-sau-cum-ne-otraveste-scoala/

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit articolul acela, Camelia, cu inima stransa... De atunci ma tot gandesc la el. Pana la urma, solutii reale avem putine. Sa ne plasma cu totul in afara sistemului si in afara legalitatii nu reusim. Sa amanam inevitabilul... iarasi nu cred ca e salvator drumul acesta. Una implineste 6 ani in august, anul acesta. S-o mai tinem un an in gradinita, sa repete ceva ce oricum stie prea bine ar plictisi-o peste masura.

    Clasa pregatitoare pare, in contextual acesta, raul cel mai mic... Macar nu se pun note, calificative etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andru, si noi tot la asta ne gandim ... pana in Februarie trebuie sa ne decidem asupra unei invatatoare ... am tot speram sa mute clasa pregatitoare la gradi ... dar acum ne-am pus serios pe cautari. Noi suntem prinsi la mijloc cu varsta ei ... Maria face 5 ani in Aprilie ... dar sa-mi faca de doua ori grupa mare si clasa 0 inseamna sa se plictiseasca la culme. Ma simt ca la operatia de polipi cand nu ma puteam hotara asupra medicului.

      Ștergere
    2. Te inteleg... Maria are oricum mai mult timp la dispozitie, daca implineste acum 5 ani.

      Noi am ajuns in situatia hilara in care cautam cea mai ”neserioasa” invatatoare posibil - una care sa nu-i copleseasca cu teme, care sa nu-i oboseasca inutil cu participari la concursuri... Sper sa fim norocosi, sa gasim un astfel de om.

      Mult noroc sa aveti si voi in cautarile voastre!

      Ștergere
    3. Da, clar, in contextul acesta, este raul cel mai mic :(
      va tin pumnii, sa dea Dumnezeu sa aveti mult noroc, Una sa se integreze usor!
      Va pupicam mult!

      Ștergere
  3. :) Eu ii doresc Unei sa fie rezistenta :) si sa nu adoptea toate comportamentele si jocurile si tot ce va vedea.
    E aiuritoare scoala asta a noastra -- din pacate numai scoala nu mai poate fi numita. Noi avem 'fratele mai mare':) e in cl a 4-a si as vrea sa pot sa-l homeschool!!! pentru ca vine de la scoala in fiecare zi agitat, nervos, si vorbeste numai despre ce tablete si telefoane au ceilalti din clasa!! Tot ce se face in cl 1-4 in stilul romanesc mi se pare o pierdere imensa de vreme din viata copilului. Chestii seci, artificiale, stupide. No', asta e. E cumva, o fi cumva :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, asta-mi spun si eucu tristete, o fi cumva... :(

    Cel mai tare ma tem ca Una-si va pierde bucuria de a invata. Ea functioneaza tare bine pe baza de proiect, aduna informatii, se intoarce la unele mai vechi, sta muuult si bine la cate-o problema si apoi face salturi rapide peste materie. Si ii trebuie pause de respirat intre episoadele astea intense... Or, la scoala nu va putea face nimic din ce povestesc eu aici. si asa suporta greu statul oe scaunel la gradinita, va fi cumplit sa fie tintuita in banca la scoala.

    Pentru ea ar fi absolut fundamental sa invete acasa macar primii patru ani, nici nu indraznesc sa ma gandesc cat de mult ar castiga. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveti clase Step-by-Step in orasul vostru? Te-ai gandit la varianta asta? Ei lucreaza tot dupa manualele oficiale, insa mai dinamic, pe centre de lucru, copii isi aleg in ce ordine vrea fiecare sa lucreze in fiecare zi la centre (adica matematica, romana, arte etc). Au voie sa vorbeasca, sa se ridice sa se miste, and vor. Si dimineata au un fel de circle time, ca la gradi. Poate i s-ar potrivi Unei.
      (bine, tu stii si de Waldorf si Montessori....)

      Ștergere
    2. Adina, acum caut si o astfel de clasa. Stiu sigur ca exista grupe de Step-by-Step la gradinita, din auzite stiu ca ar exista si la nivelul claselor primare. Ar fi mai bine decat sistemul traditional, cu atat mai bine cu cat si la gradinita educatoarea lor a introdus, neoficial, elemente de Step-by-Step.

      Montessori nu i s-ar potrivi, e prea liniar pentru ea. Poate Waldorf, dar n-avem Waldorf in oras.

      Ștergere
  5. Andru, cu siguranta Una va merge la scoala si se va adapta. Daca prin absurd nu se intampla asta, incerc sa scriu si despre posibilitatile legale prin care s-ar putea face HS in Romania.
    Imi plac tare mult scrierile tale, de fiecare data cand intru pe blog ma binedispun (asta e pentru toate comentariile pe care as vrea sa le scriu si nu apuc :) )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, stiu ca se va adapta! Ea are prea mult respect pentru autoritate, isi doreste prea mult sa placa, sa faca ce e corect etc. Am insa si eu micile mele strangeri de inima, pe care i le ascund, ca sa n-o tulbur...

      Iar daca ce gasesti aici te insenineaza un pic, e enoorm pentru mine! Multumesc!

      Ștergere