16 nov. 2012

Ciuperci IV. Tipuri de ciuperci


         Una și-a dorit tare mult să umple, în toamna asta, un coș cu ciuperci culese de ea. Interesul ei pentru ciuperci ne-a tot purtat prin pădurile din apropiere. N-am fi avut neapărată nevoie de-un pretext ca să ieșim dintre betoane, ne place liniștea dintre copaci, dar acum aveam și-o misiune. Cred însă că ciupercile s-au ascuns adânc în păduri... Ne-au găsit buburuze, am ascultat și-am urmărit păsări în zbor, am ascultat foșnetul încremenit al frunzelor și ne-am umplut cămările sufletului cu miros de frunze uscate și de pământ. Ciuperci n-am găsit. A desenat Una câteva, ca să nu ne întoarcem acasă cu mâinile goale.
 
 
            Am vorbit mult și-am citit despre ciuperci, dar rămân cu tristețea unui ne-gata, a unui ne-făcut. Am pus la bătaie câteva imagini cu ciuperci otrăvitoare și neotrăvitoare pe care, dacă le doriți, le puteți descărca de aici. Printate în dublu exemplar, pot fi folosite ca ”3 parts cards”.

N-am inclus o imagine pentru ciupercile cu cultură pentru că pe acelea le găsim ușor peste tot, Una le cunoaște bine. Crăițele (sau bureții domnești) nu cresc în zona noastră, ci în zone cu clima mai caldă, mediteraneană, în păduri de foioase, mai ales în preajma castanilor și a stejarilor. Le-am inclus în material pentru că-s tare frumoase și tare interesante. Numele crăiței i-a atras imediat atenția Unei – o Amanita comestibililă (și încă tare gustoasă!) a mai îndulcit dezamăgirea ei că frumoasele Amanita muscaria sunt otrăvitoare. Când sunt foarte tinere, crăițele  seamănă, din cauza vălului alb, cu niște oușoare din care se dezvoltă, apoi, exemplarele mature.

Scurta noastră bibliografie despre ciuperci s-a mai lungit nițel. Pornind de aici am plecat spre diverse alte pagini doldora de informații. Mai ales aici  am găsit eu materiale din care am mai selectat câte ceva pentru Una. Descrieri ale diverselor specii de ciuperci, fotografii și o colecție frumoasă de filmulețe am găsit aici , informații sintetic expuse am mai citit aici .

            Mai discutaserăm, din mers, despre faptul că ciupercile apar în nenumărate forme – unele unicelulare (organisme simple de tot, formate dintr-o singură celulă, atât de mici încât nu le-am putea vedea cu ochiul liber – așa i-am explicat Unei termenul), altele pluricelulare (precum ciupercile cu pălărie, organisme mai complexe, de dimensiuni adesea impresionante și care sunt formate din mai multe celule).

            Acum am separat ciupercile otrăvitoare de cele neotrăvitoare și-am tot insistat pe cât e de important să le cunoaștem bine pe cele pe care le culegem pentru a le găti acasă. Am vorbit despre ce e o otravă, o toxină, despre cum îți afectează organismul și despre modurile diferite în care gătim ciupercile comestibile.
            Încet, încet, cred că aventura noastră ciupercărească începe să se apropie de final. Una mi-a dat deja o temă nouă de documentare și-mi place rău de tot!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu