27 oct. 2012

Artileria grea


V-aș lăsa pur și simplu cu desenele acestea animate care-mi plac la nebunie, atâta-s de faine! Dar parca nu mă îndur, nu vrea să tacă Andru aceea care are o opinie în legătură cu orice, o explicație, încă o întrebare etc. Așa încât puteți trece fără probleme peste paragrafele următoare, direct la desene, nu pierdeți nimic important.

Unei nu-i plac schimbările, noutățile. Tocmai de aceea încercăm, din când în când, s-o scoatem din zona ei de confort prin experiențe noi, mâncăruri noi, oameni și situații noi și, de ce nu, desene animate noi. De când a descoperit Minimaxul, Una a pierdut enorm. A pierdut, întâi, un potențial instrument de învățare a limbilor străine. A pierdut, apoi, ceva cu mult mai delicat și mai greu de refăcut: a pierdut capacitatea de a supraviețui cu seninătate într-un mediu lingvistic necunoscut.

Pe la 3 ani putea, spre exemplu, urmări fără probleme un episod din ”Caillou” în engleza sau în franceză, putea apoi să-l rezume fără să piardă informație esențială, toate acestea pentru că făcea efortul să înțeleagă și dincolo de limbajul verbal, se scufunda pur și simplu în poveste și curgea împreună cu ea. Acum, un episod din ”Caillou” în franceză e sinonim cu o tonă de frustrare, pentru că, obișnuită cu dublajele de pe Minimax, a devenit leneșă. Nu mai face efortul să urmărească întâmplările, o neliniștește tot ceea ce nu înțelege și în cele din urmă renunță.

Așa încât, atunci când am descoperit aceste desene animate, mi-am spus că-s minunate ca să-i redea Unei un pic din încrederea în sine pe care o avea acum vreun an, un an jumătate – au personaje ne-mai-po-me-ni-te care spun povești spumoase și da, sunt în limba rusă. Nedublate. Mai multe aici.
 
 

9 comentarii:

  1. Noi am descoperit aceste desene acum vreun an si de atunci fetele vor sa se uite mereu la Masha. Maria cel putin s-ar uita continuu, toata ziua vrea cu Masha desi le stie pe de rost aproape, spune replicile odata cu ea, stie ce urmeaza, fredoneaza melodiile. Cand o pun la masa bate cu coada liguritei in masa si spune la fel ca Masha: casu-casu :)) .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Ce fain trebuie sa fie la voi! Adevarul e ca-s asa de faine personajele si intamplarile, ca si mie-mi plac, macar tot atat cat Unei!

      Ștergere
  2. Superb! Multumim pentru recomandare, Andru. Sa stii ca si M. se uita cu drag la desene animate in absolut orice limba de pe pamantul acesta, iar dorinta mea chiar aceasta si e...sa o expun la cat mai multe "frecvente sonore", dupa cum recomanda si Doman.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asta incerc si eu cu Una, atata doar ca avem mai mult de recuperat de cand am facut prostia si i-am lasat Minimaxul la indemana. :(

      Ștergere
  3. Wow, ce tare, limba rusa?? Eu in general o 'restrictionez' pe I. cand o apuca pe youtube de nimereste de la Caillou in engleza, de ex, la Caillou in limba turca :)) n-o las sa se uite in orice limba, prefer sa-si intareasca cunostintele uitandu-se la episoade in limbile care le stie...
    (apropo, Caillou e un 'all time' favorite al ei, parca are efect ca si ciocolata, cand are nevoie de ceva 'dulce', cere Caillou:)). Desi....tot asa, a prins drag si de spaniola, nimerind la Caillou in spaniola!
    Dar la voi Minimaxul nu merge scos din grila de programe?? :) Cateodata trebuiesc masuri mai dure :))
    La noi merge doar in weekend si numai in cazuri extreme cand trebuie sa ne mai odihnim si noi .... in rest, nu-i rost de Minimax:)si efectul s-a vazut in timp, mai ales cand I. era mai mica, cat de mult a invatat engleza de la desene exclusiv in engleza.
    weekend placut! la noi ploua :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite ca-s bleagă tare și n-am nervi să iau măsurile acelea dure :((. Imi tot plâng în pumni și încerc să compensez... Una are deja mai bine de-un an de Minimax, l-aș face pierdut cu mare drag dar mă termină reacția ei dezamăgită, sevrajul ăla de după...

      Caillou a fost și la ea primul desen animat pe care l-a îndrăgit, undeva după 2 ani și ceva a avut răbdare să se uite la un episod întreg, din când în când.

      Și când mă gândesc că n-a stat deloc la tv până după 2 ani, iar acum știe în ce ordine vin desenele pe Minimax, iar m-apucă jalea!!

      Ștergere
  4. Foarte dragute desenele cu Masha, multumim! Nu le stiam. M-am uitat ieri la un episod de Craciun:
    http://vimeo.com/20164741
    Am gasit si ceva in engleza, probabil stii de el:
    http://www.youtube.com/watch?v=CO6xv2Kh2yY
    O sustin pe Adina cu masurile dure. :)) Incepe sa ploua si aici, deci sigur e un semn. :)) E firesc ca stiind ca au alternativa in romana sa nu aiba rabdare pentru engleza. :D
    O fetita de 6 ani a fost de-a dreptul socata sa afle ca eu nu am tv (asa am ales) si a zis ca ea n-ar putea trai fara el. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai sa razi, dar pe cele in engleza nu le stiam! :)) Numai in ruseste le-am urmarit!

      Azi-nopate (ca la noi noaptea se intampla multe, pe motiv de copil alaptat) ma gandeam al cui e de fapt sevrajul, al copilului sau al nostru, al adultilor. Ca pana la urma, de noi depinde cate desene animate se vad in casa. Dap, trebuie luate masuri, de acord cu voi. :)

      Si cred ca in timpul saptamanii va fi ceva mai usor, Una e la gradinita, cand vine acasa da iama in jucarii. La sfarsit de saptamana trebuie sa gasesc eu chestii faine de facut, ca sa uite de tv. Numai momentele ei de oboseala sunt un pic mai greu de gestionat, atunci sta de obicei pe Minimax. Dar important e sa fiu eu odihnita, ca atunci ii pot face fata! :))

      Ștergere
    2. Poate un DVD player ar ajuta sa o orientati spre anumite desene/gen de programe etc. Probabil in afara de costul aparatului, e ceva mai mare bataie de cap, e drept. :D
      Si nepotica mea se uita la desene si stie si programul lor, si e asa cum zici si tu - daca sint la ea si facem activitati simpatice, uita cu desavirsire de televizor. Timp si rabdare sa avem... :)

      Ștergere