6 oct. 2012

Copaci III. Anotimpurile copacului


Am folosit mult, pe parcursul proiectului” nostru, Prima carte despre natură și ecologie”, apărută în 2008 la editura Gama.
 
 Câteva pagini de acolo, cele despre anotimpurile copacului au rodit foarte frumos în mintea Unei – textul scris e depășit, în opinia mea, de lectura imaginilor, pentru că fiecare pagină conține o mulțime de detalii pe marginea cărora subiectul se poate extinde aproape la nesfârșit.



A pictat și Una anotimpurile copacului, ba direct cu degețelele pe hârtie, ba folosind banalele bețișoare pentru urechi pe post de pensulă. Știu că văzusem ideea pe undeva, în marea grădină virtuală, dar nu mai reușesc acum să găsesc sursa.  
Având în minte modificările pe care copacul le suportă pe parcursul anului am ajuns să discutăm despre faptul că și copacii au viață și de ce (și-am completat cu cardurile foarte frumoase pe care le-am găsit aici). A încăput munca ei de atunci într-un buzunărel special al lapbook-ului, pe care, iată, am uitat să-l etichetăm. La un moment dat am adăugat acolo și cardurile printate de aici, care ne-au plăcut nu fiindcă Una n-ar fi știut anotimpurile, ci pentru că prea se potriveau temei noastre. Era nevoie de ele? Probabil că nu, Una le-a folosit mai mult la joacă, nu neapărat pentru conținutul lor. Abia când am montat totul în lapbook a asociat picturile ei cu cardurile corespunzătoare și-apoi a trecut foarte repede la altceva.

 
Ușurel, ușurel, rezolvând un puzzle în straturi pe care îl avem de câțiva ani în casă, ne-am apropiat de ciclul evolutiv al copacului. Am cumpărat puzzle-ul de la Casa Retro, pe site-ul lor nu mai apare acum, însă am văzut altele, poate la fel de interesante.
 
Am completat, în manieră Montessori, cu aceste carduri, pe care eu le-aș fi vrut exploatate mai intens, însă Una a folosit cu mai multă plăcere puzzle-ul și-a observat cu pasiune copacii din jurul ei.
Oricum, mărul și merele au ținut-o ocupată ceva vreme: o mulțime de idei am găsit în Micul atelier de creație” al Cameliei și al M.-ei, pe unde trecem zilnic – am șnuruit și noi, am decupat și-am ștampilat tot ce ne-a căzut în mână!

3 comentarii:

  1. Abia astazi ti-am descoperit blogul si ideile minunate de pe el! E o munca fantastica in spate, sunt sigura, asa ca te felicit si jos palaria ca reusesti nu doar sa faci aceste activitati ci sa le si ordonezi si sa le prezinti aici atat de frumos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere