20 oct. 2012

Engleza pentru pici. ”The Story of the Gingerbread Man”


Săptămâna aceasta am tot tras de timp până să-i citesc Unei o carte nouă – aveam în plan ”The Story of the Gingerbread Man” – pentru că v-am povestit ce furtună a stârnit, săptămâna trecută, o vulpe flămândă. Una nu suporta ideea că unele personaje pot fi mâncate de altele! Când era mai mică, evitam sistematic capodoperele horror ale literaturii pentru copiii, printre care ”Capra cu trei iezi” se așază la loc de cinste. Acum însă Una este mai mare, distinge clar între ficțiune și realitate și simt că e momentul să mai slăbim un pic rigorile cenzurii.

În ”The Gingerbread Man”, întreaga acțiune se învârte în jurul unui omuleț din turtă dulce modelat de o bătrânică simpatică. Omulețul nostru fuge cât îl țin picioarele și repetă vesel același refren victorios de fiecare dată când scapă de câte un mâncău (o vacă, un cal, un purcel etc.): ”Run, run, as fast as you can. You cant catch me, Im a Gingerbread Man”. O vulpe însă pune capăt cursei și-l mănâncă.


Erau, credeam eu, șanse bune ca Una să transforme iar totul într-o catastrofă. Așa încât am tot căutat strategii care să facă lectura plăcută și care să detensioneze nițel povestea. Am mâncat multă turtă dulce, asta în primul rând!




 
Apoi, în ”Micul atelier de creație” al Cameliei am găsit ideea grozavă a dramatizării lecturii. În cele din urmă, discutând cu Una despre ultima piesă de teatru pe care au văzut-o la grădiniță, ”Turtița”, îmi dau seama că de fapt văzuseră o adaptare pentru marionete a cărții noastre. Îi plăcuse mult și finalul chiar o amuzase. Iată că toate planetele s-au aliniat favorabil și ne-au făcut viața extrem de ușoară!

Înainte să citim cartea, am făcut o copie a primei pagini, pe care se găseau toate personajele poveștii. Le-am decupat și le-am lipit pe niște bețe de la înghețată rămase prin casă de astă-vară. ”Personajele” astfel improvizate le-am introdus pe măsură ce citeam. Scena a fost masa noastră din bucătărie, Una a insistat să fie ea ”vocea” tuturor protagoniștilor și a repetat replicile fiecăruia până a reușit să le spună singură.
 

La final, vulpița mea l-a înfulecat pe ”Gingerbread Man” râzând cu gura până la urechi. Am repetat finalul până ce vulpița s-a săturat.

Ce ne-a mai fost de folos:

 - o listă cu nenumărate idei de activități, trimiteri la pagini de internet etc.
 - un joc simpatic, pentru că are instrucțiunile în limba engleză, e și-un exercițiu bun pentru micii învățăcei;
- un alt joc, pe Starfall.

7 comentarii:

  1. Capra cu trei iezi si Alba ca Zapada cu ficatii. ioooooooi.

    Sunt foarte simpatice cartile astea (parca cea cu gaina newtoniana era la fel). unde le-ai gasit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-o să-ți vină să crezi - dintr-un second hand de aici, de aproape! E anticariatul nostru. :) Printre haine aduc si carticele, 5 lei bucata.

      Ștergere
  2. E una din povestile preferate ale I-nei:) Si eu am avut emotii inainte de a i-o citit, de fapt chiar si eu eram intristata ca l-a infulecat vulpea pe gingerman, dar copila n-a reactionat negativ, desi am recitit-o apoi de nenumarate ori. Am mai gasit o varianta similara, 'The Big Pancake'.
    Multumim pt linkuri, chiar ma gandeam pe baza carei carti sa facem ceva activitati.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ia uite ce coincidență faină, cred că după ”cura” de turtă dulce de săptămâna asta o să fie și povestea preferată a Unei! :))

      Noi suntem tare limitați în alegerea cărților în engleză pe care le citim, bibliotecile publice n-au nimic pentru începători așa de mici, printre cunoștințe ”cerșim” fără succes... Deocamdată ne salvează magazinul second hand de care pomeneam, așa se face că avem o carte nouă pe săptămână. E destul pentru cât poate duce acum Una. :)

      Ștergere
  3. Excelenta activitate, Andru! De-abia astept sa reincepem si noi englezaaaaaaaaaaaaa, multumesc pentru idei, linkuri!

    RăspundețiȘtergere
  4. Simplu și eficient! :) M-am bucurat mult că n-a trebuit să mai port cu Una discuții despre cine, pe cine și de ce mănâncă!

    Într-o lume mai bună, aș fi avut timp să meșteresc și-o scenă micuță pentru dramatizarea noastră, mă gândeam la una circulară, în care să putem înfige bețișoarele de la înghețată. Mă gândeam că la partea de alergătură din poveste, ”scena” s-ar putea roti, ca să recreăm senzația aceea de goană nebună a personajelor. Rămâne pentru o dată viitoare...

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, este nemaipomenita ideea cu scena circulara. Sigur o vei realiza!

    RăspundețiȘtergere