23 oct. 2012

Prima carte „cu capitole”


 
            Noi recitim mult. Eu am câteva cărți-obsesie la care mă întorc, mereu și mereu, cu o pasiune maniacă. Petru, nu mai spun, recitește cu o pasiune bebelușească care sigur nu vă e străină, dacă aveți un prunc mic prin preajmă. Una recitește și ea mult, cu pasiunea iscoditoare a celor 5 ani mici/mari cu care se laudă.

Acum recitim ”Minunatul Vrăjitor din Oz” al lui L. Frak Baum. E o carte importantă pentru Una din două motive – a primit-o cadou când a împlinit patru ani și e prima carte ”cu capitole” pe care am citit-o împreună.

Când am cumpărat-o și-am scris, în interior, câteva rânduri, am avut în minte o Una mai mare, care urma, într-un viitor nebulos pentru mine, să afle despre întortocheatul drum spre casă, despre chipurile neașteptate în care pot să-ți apară prietenii, despre ce înseamnă să fii cu adevărat curajos, deștept sau sufletist. Volumul, deși bine legat și frumos ilustrat, avea mai puține imagini decât cărțile cu care era ea obișnuită. Era un volum gros, cu multe pagini, nici nu știa să citească singură câte pagini are. Întâmplări multe, personaje numeroase, eram sigură că nu-i momentul, la patru ani, să trecem la cărți ”lungi”. Dar Una mea de patru ani a bâzâit că vrea să citim acum, acum și nu mai târziu, măcar puțin și uite așa a ajuns să înghită capitol după capitol, până la final.

De ce e ”Minunatul Vrăjitor din Oz” o carte atât de potrivită să fie prima carte ”cu capitole”?

·         Pentru că e alcătuită, în cea mai mare parte, din capitole rezonabile ca dimensiune;

·         Pentru că fiecare capitol încheie rotund un singur episod al poveștii; puteți, deci, să vă opriți după un capitol și să întoarceți pe toate fețele ce s-a mai întâmplat cu Dorothy și ai ei;

·         Pentru că povestea progresează liniar, e deci ușor de urmărit/recapitulat cu micii ascultători; nu riscați, în felul acesta, să-i pierdeți printre episoade secundare prea complicat de ordonat;

·         Pentru că personajele sunt – mai trebuie s-o spun? – cuceritoare;

·         Pentru că binele și răul, realul și aparentul sunt puse într-o ecuație clară, pe care cei mici o rezolvă cu ușurință; Una mea, cel puțin, e foarte sensibilă la mesajul etic al fiecărui text pe care îl citim.

Pentru un copil care are deja un pic de experiență într-ale cititului, ”Minunatul Vrăjitor din Oz” poate să fie o excelentă primă carte mare.

Care a fost prima carte ”cu capitole” a copiilor voștri? Și, mai ales, ce le mai citiți după prima carte? Noi am trecut prin Habarnam, Pippi Șosețica, am făcut o tentativă de a ne apropia de ”Micul Prinț” dar ne-am îndepărtat repede și acum recitim și căutăm, căutăm...

12 comentarii:

  1. Noi citim si recitim povesti cu lupi :). Acestea sunt preferatele ei, deocamdata.

    Mai citim din Angelina Balerina, Aventurile catelusului Vincas in jurul lumii, O zi ploioasa, cu un arici foarte simpatic, si multe altele, in functie de imprejurari.

    Intentionez sa-i cumpar si cartile cu Pippi Sosetica, mi se par foarte dragute, cat si pe cele cu Habarnam.

    Aseara, ce coincidenta, am citit si noi o varianta prescurtata a "Minunatului vrajitor din Oz" :).

    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Povestile cu lupi suna foarte interesant. Sunt cele clasice sau aveti voi vreun volum anume? Sunt tare curioasa, caut mereu titluri noi pentru biblioteca noastra.

    Cartile cu Pippi Sosetica mi se par extraordinare, eu am tinut mult sa i le citesc Unei mele pentru ca am vrut sa cunoasca un personaj liber si nonconformist, unul care rastoarna toate cliseele despre cum trebuie sa fie o fetita. Vreau ca ea sa interiorizeze, crescand, lectia asta a libertatii de a te construi pe tine in afara sabloanelor impuse de altii. As vrea ca cei de la RAO sa scoata si niste editii frumoase, pe care copiilor sa le placa sa le rasfoiasca. Acestea pe care le avem noi sunt taaaare saracute, hartie proasta, ilustratii meschine...

    Noroc ca personajul e destul de provocator!

    RăspundețiȘtergere
  3. Citim povestile clasice, Scufita Rosie, Cei trei purcelusi, Capra cu 3/7 iezi ... pe-astea le vrea Clara. Ii place lupul, desi la culcare are ceva teama de el ... imi tot spune ca nu vrea sa vina la ea.

    In privinta cartilor de la Rao, nu stiu cum arata, eu am vazut de curand varianta in engleza a uneia dintre ele, cumparata de-afara, si arata foarte bine. Sigur e mai bine sa citesti varianta originala :).

    Ca povesti, mie imi place cartea "Calatoriile catelusului Vincas in jurul lumii", ed. Flamingo, am citit doua carticele cu Angelina Balerina si sunt foarte frumos ilustrate, am citit din "Ocolul pamantului in 80 de povesti", de la Litera, "O zi ploioasa", de la Infodar, avem foarte multe carti, dar nu citim decat din aceea pe care si-o alege Clara in seara respectiva.

    I-am comandat-o zilele trecute pe aceasta:

    http://www.elefant.ro/carti/carti-pentru-copii/grupe-de-varsta/iv-vii-ani/bucatareasa-zanelor-povestea-iepuroaicei-martha-b-rabbit-151021.html

    dar nu am primit-o, asa ca nu stiu cum este.

    Uite o lista cu carti, poate te inspira :) :

    http://www.parenting.ro/Blog/tabid/216/EntryId/103/Car-i-pentru-copiii-care-incep-sa-citeasca-i-nu-numai.aspx

    O zi frumoasa!

    Ramona

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu tot Bucatareasa zinelor am comandat, dupa ce a laudat-o Andru pe autoare pe blogul Cameliei. :)
      Sint superbe ilustratiile, abia astept sa se bucure de ea si fetita pentru care am cumparat-o. :)

      Ștergere
  4. Bine, varianta originala a cartii cu Pippi cred ca e in suedeza, nu :)?

    RăspundețiȘtergere
  5. :)) Despre Martha B. Rabbit va spunem noi ca arata foarte bine si-i si tare dulce ca poveste. A fost preferata Unei mai bine de jumatate de an, acum multa vreme. De fapt, toata seria aceea de la Flamingo, scrisa de Sherley Barber i-a placut foarte mult.

    Problema noastra, acum, e ca ea cere sa-i citim carti lungi, romane. Carticelele mai scurte n-o mai atrag, sunt rafturile pline si ea vrea altceva, altceva :( Presupun ca-i firesc, nu-i bai, nuami ca stocul nostru de carti lungi e limitat. Ma gandesc sa incercam "Cronicile din Narnia" (http://www.raobooks.com/raobooks_fisa_carte.php?fisa_id=2428&niv1_id=2&niv2_id=22004&niv3_id=220043036) dar nu-mi dau seama daca e chiar momentul acum. Eu inca nu le-am citit, musai trebuie sa-mi fac timp...

    Intru imediat pe link-ul postat de tine, multumesc mult pentru recomandare!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu placere! Sper sa te ajute!

    Da, depinde de varsta, fetita mea are doar 2,8 ani, deci are alte preocupari :), iar cartile pentru ea trebuie sa aiba alt format. Cum arata cartile lui S. Barber? Au si poze sau au doar scris? Ma gandeam sa i le comand si pe celelalte, dar daca nu sunt pentru varsta ei ca prezentare, pot sa le trec doar in wishlist :).

    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru 3 ani sunt perfecte cartile lui Shirley Barber! Text putin si foarte multa ilustratie, poate mai bine de 90% din pagina. Cam asa arata ilustratiile: http://www.shirleybarbers.com/MarbitArtwork.php , autoarea le realizeaza ea insasi. De fapt, cred ca punctul ei forte sunt ilustratiile, povestile nu m-au impresionat ca fiind parte din marea literatura. O fi si vina traducerii, nu-mi dau seama, pentru ca n-am avut acces la textul original. In orice caz, sunt povestioare placute, fetitei mele i-au placut mult si n-a avut nicio obiectie de facut. Eu mai carcotesc de pe margine, dar numai cu alte mamici, nu in timp ce-i citesc Unei! :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Bineinteles :), vorba Clarei! Multumesc pentru link!

    Pe acestea le stii?

    http://carteacopiilor.ro/catalog_basmele_padurii.php

    http://carteacopiilor.ro/catalog_printese.php

    Le avem pe amandoua, sunt foarte interesante si frumos ilustrate, pentru copii mai marisori.

    R.

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, le avem si pe acelea, am trecut prin ele cu Una. Cred ca-s unele dintre cele mai destepte carti cu basme aparute la noi. Si frumoase, cum bine spui tu, pe deasupra.

      Ștergere
  10. Michael Ende ati incercat?
    http://www.elefant.ro/carti/carti-pentru-copii/grupe-de-varsta/viii-iii-ani/jim-nasturel-si-lukas-mecanicul-de-locomotiva-6754.html
    E fain ca mai nou sint si previzualizari, eu am pus-o in Wishlist, mi-a placut mult Momo:
    http://www.elefant.ro/fragment?f=120213092909-f7278156b7c949f99fecbcd875c53fc0

    RăspundețiȘtergere