4 nov. 2012

Cărticelele vârstelor fragede


Există cărți pentru copii și există literatură pentru copii. Adesea, cărțile sunt bine făcute și slujesc, modest și onorabil, scopului lor:  acela de a informa sau de a amuza. Alteori, cărțile pentru copii sunt numai o găoace frumos colorată dar goală pe dinăuntru. Am răsfoit multe astfel de cărți, cu unele m-am păcălit și le-am cumpărat, pe altele le-am pus înapoi pe raft și-am trecut mai departe.

Literatura face însă un pic mai mult: construiește un om pe dinăuntru, modelează o minte trează și ascuțită care e gata să ia literatura aceea de păr, s-o scuture bine și s-o reinventeze, mereu și mereu. Asta cred că se întâmplă când citești, la orice vârstă, ”Cărticelele vârstelor fragede” ale Constanței Buzea. Sunt cărți pe care eu nu le-am avut, copil fiind, dar pe care le-am căutat pentru Una încă de pe vremea când eram studentă iar Una nici măcar închipuire nu era.

Le-am găsit printr-o întâmplare, la o librărie ”Cărturești”, am aflat apoi că ele erau reeditate minunat de editura ASCR, la Cluj-Napoca.
 
            E un set de cărticele care acoperă anii fundamentali, aceia în care se formează sau se de-formează micii cititori: între doi și șase ani se construiesc obișnuințe de lectură, se construiesc în căpșoarele lor lumi din cuvinte care fac lumea, în general, mai ușor de înțeles și de stăpânit. E drept că mari cititori se pot naște și mai târziu, dacă norocul le scoate în cale Cartea lor, aceea care le vorbește numai lor. Dar de ce nu le-am da copiilor un start bun de timpuriu, punându-le la îndemână, chiar de la început, literatură de bună calitate?


Constanța Buzea e scriitoare adevărată, născută iar nu făcută. Ea scrie poezie, nu doar texte abil versificate. Scrie inteligent, nuanțat, sărind din urma propriilor pași la fiecare pagină nouă. Scrie cald și empatic și provocator: provocator atât pentru copilul de 2, 3 ,4, 5 sau 6 ani cât și pentru adultul care-i citește.

În lumea cărților ei crește, an după an, o familie: Ioana, fetița care, în prima carte, are doi ani, primește un frate mai mic, se sărbătoresc aniversări, bunicul grădinărește alături de nepoțică, mama știe că, dacă vrea să fie ”răspupată de copii”, trebuie să aibă și ea ”un pic/inimioară de pitic”, fetița devine soră mai mare, o galerie nouă de personaje intră ușurel în scenă – Moș Foșniș (preferatul meu), Zgăibiță (alături de care trăiesc de cinci ani), Roboțâncul etc.
 

În primul volum, micile detalii de viață cotidiană sunt coloana vertebrală a textului: povestea ploii, a degețelelor, a sertarului cu hârtie și cu creioane de colorat. Pe ele crește carnea poetică: ”Un sertar e ca o cameră mică de tot, dar care nu are niciun geam și nicio ușă. Nu poate intra pe nicăieri lumina soarelui. Hai să spunem poezii.”

Și poezie va tot curge.


Ilustrațiile Mariei Brudașcă întregesc spectaculos textul și leagă vizual cele cinci volume într-un tot unitar. Risipite generos pe fiecare pagină, ilustrațiile păstrează ceva din densitatea creionului cerat sau din textura diafană a creionului cu efect de acuarelă. Totul cald și viu, ca să facă deodată prezentă o lume în care se copilărește de-adevăratelea, fără false naivități, fără clișee obosite și obositoare.


Ce-i cuceritor la cărțile acestea? Că nu-s făcute pentru memorare facilă, nu-s încărcate cu texte de recitat la serbare sau în fața rudelor, când se rostește inevitabilul ”Dar tu nu știi o poezie?” Sunt texte de pus în sertarele întunecate ale sufletului și-ale minții, sigur vor face ele acolo lumină.

15 comentarii:

  1. Ai scris asa frumos despre cartile acestea ca m-au facut curioasa rau. Trebuie sa le cumparam si noi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie mi-s tare, tare dragi si m-as bucura sa fie iubite de multa, multa lume! Am incercat sa pun fotografii din belsug ca sa se vada cat de bine arata in interior cartile.

    Poate e bine sa rasfoiti, sa cititi cateva texte inainte sa le cumparati, ca sa fiti sigure ca-s pe gustul vostru. Eu am pus numai "Gandeste-te la elefant", care mai circula pe net si "Crinocaii", sunt versuri pentru care a compus Tudor Gheorghe muzica in "Diligenta cu papusi", cred.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiam de aceste carti. Sunt superbe! Trebuie sa le caut si eu. Multumim pentru recomandare!

    RăspundețiȘtergere
  4. si noi cautam de mult timp ceva de genul asta. multumiiiiim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu tot dragul, Ligia! Tare m-as bucura sa-mi scrii doua vorbe dupa ce le rasfoiesti, sa-mi spui cum ti se par tie! :)

      Ștergere
  5. Am si eu carticica de trei ani si anul acesta trebuie sa achizitionez carticica de patru ani. Vreau sa le iau pe toate in timp. Imi place mult poezia veche romaneasca, eu mai am una, re-editata la Paralela 45, Poezii-jucarii pentru cei mai mici copii de Daniela Crasnaru. Sigur stii poezia cu capsuna "o capsuna cu pistrui si cu fes micut verzui, se plangea ca de la soare, toti pistrui-i cresc mai tare" :-) E din cartea asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daa, tare draga si cartea Danielei Crasnaru. Tin minte ca Unei ii placeau mult si niste texte cu casutele luminii si casutele intunericului. Sper ca nu confund, poate citim zilele astea din nou, sa ne reamintim! (Am simtit eu insa ca pe alocuri, Daniela Crasnaru nu s-a desprins, ca ton, de "Intamplarile din gradina mea" ale Anei Blandiana.)

      Cum a reactionat fetita ta la carte? Una a fost foarte atasata de carticica de trei ani.

      Ștergere
    2. Nu prea i-a placut, nu are rabdare sa asculte versuri. Insa eu mai insist :-)

      Ștergere
  6. frumos scris! poezia romanesca pentru copilasi e de pus la suflet, o sa caut si eu varianta asta de aparitie a carticelelor pe varste, drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-as bucura sa le placa pruncilor, sunt carti asa jucause si parca scrise anume ca sa creasca odata cu tine pana la adanci batraneti, nu numai pana la 6 ani!

      Ștergere
  7. Constanta Buzea ramane poeta de suflet si pentru poezia mica si pentru cea...mai mare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am recitit si noi aseara cate-un pic de ici, de colo! Ne-a lipsit poezia in ultima vreme...

      Ștergere
  8. Vai, Andru - ce minunatie, iti multumesc din suflet pentru recomandari, imi salta inima de bucurie, mi-ai facut ziua si mai frumoasa.
    Va pupic mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Camelia, e musai sa le aveti! Nici nu stiu cu ce vorbe sa spun asta ca sa fie mai convingator! Sunt niste carti absolut mi-nu-na-te!

      Ștergere