29 apr. 2013

Păsări I.


Observăm păsări

            De câteva săptămâni deja a devenit o obișnuință pentru Una să urmărească păsările din jurul nostru. Și tare mai suntem norocoși: locuim într-un bloc banal dar, dacă închizi ochii într-o dimineață însorită, ai putea jura că te-ai trezit într-un crâng. Ferestrele noastre dau spre grădina unei case cu curte și cu câțiva copaci în jur – de acolo ne luăm porția de verde matinal și de ciripituri.

            Am descoperit alături de Una că împărțim orașul cu o mulțime de zburătoare. Porumbei, vrăbiuțe și ciori am adus până pe pervazul nostru, cu câteva firmituri de pâine. Stăncuțele nu lipsesc niciodată din grădina cu pricina, nici pițigoii. Am surprins două coțofene care trec des prin dreptul ferestrei noastre, am ascultat mierlele cântând într-o altă grădină.

            Au mai fost păsări care nu s-au lăsat însă văzute: un guguștiuc, o ciocănitoare, un cuc.

            Am ieșit din oraș. Am fost la țară. Am văzut berzele în cuiburi, un uliu (uliu să fi fost?) planând în cercuri largi, rândunelele săgetând iute în jurul nostru.

            Am făcut fotografii, enorm de multe fotografii. Pe cât de multe, pe atât de proaste. Una și-ar fi dorit un album cu păsări realizat de noi dar și-a dat seama, făcând și greșind, că ne trebuie un aparat de fotografiat adevărat și măcar un pic de pricepere.
 

Colorăm păsări

            Dacă albumul cu păsări rămâne deocamdată un proiect, ne-am consolat cu o carte de colorat extraordinară, descoperită din întâmplare. Cartea prezintă păsări obișnuite din jurul nostru într-un paragraf scurt, cu informații esențiale, un desen realist, ce poate servi drept model copilului care colorează cealaltă imagine de pe pagină.

Citim despre păsări
 

 

Avem acasă câteva enciclopedii despre păsări dar singura de care nu ne-am putea lipsi e aceasta:
 


 
Mica mea enciclopedie despre păsări” e o carte-bijuterie: mică, bine legată, ilustrată bogat, scrisă limpede și cu miez. E o carte aproape luxoasă dar într-un fel care n-are nimic intimidant: nu e genul de carte pe care vrei să-l pui pe un raft sus, ca să nu ajungă copiii la ea.

 
 
 
 
 
 
 
Una o citește cu pasiune de ceva vreme încoace, o răsfoiește înainte de culcare, o poartă peste tot cu ea.

Plănuim

            De plănuit, plănuiește mai mult Una. Eu sunt uimită de cât de limpede știe să organizeze ceea vrea să afle. Pentru că eu nu m-am grăbit să-i pregătesc prea multe materiale, a decis ea că o să facem un lapbook, la fel cum am făcut la copaci. Ne trebuie o fișă pe care să eticheteze părțile corpului unei păsări, un pliant în care să fie descrise cele trei tipuri de pene, fotografii cu stadiile de dezvoltare ale unei păsări.

            Iar lista cu lucruri de făcut cu Petru crește vertiginos, ar trebui să le notez și pe acelea undeva, până nu le uit!

 

5 comentarii:

  1. Si eu m-am gandit sa-i fotografiez pasarile pe care le auzim cantand in fiecare dimineata, nici ca stiu ce sunt, sunt mici si cu putin galben, de pozat nu am avut cand, dar e in plan.
    Mica mea enciclopedie despre păsări, o sa o cumparam si noi, o pun pe lista. Multumesc de recomandare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie mi-ar placea tare mult sa pot fotografia cu Una ceea ce-si doreste. Oare pasarile voastre nu sunt pitigoi - http://www.google.ro/search?q=pitigoi&hl=ro&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Y1F_UbeIL4nbswazrYCoDA&sqi=2&ved=0CCoQsAQ&biw=1080&bih=518 ?

      M-a imbolnavit Una cu pasarile ei, acum tresar imediat ce aud o pasare cantand! :))

      Ștergere
    2. Pitigoi, ai dreptate, o sa incerc sa pozez toate pasarile care imi ies in cale cand am aparatul , poate fac macar o poza buna.

      Ștergere
  2. Va doresc ca aceasta incursiune in lumea pasarilor sa fie usoara......ca un fulg!

    RăspundețiȘtergere